Suden suojelustatus alenee

9:23img
Katso myös: Onko suurpetojen käyttäytyminen muuttunut.
Julkaistu 03.12.2024 13:46
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

STT

Suden suojelustatus alenee täysin rauhoitetusta lajista suojelluksi lajiksi, kertovat ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö. WWF:n mukaan Suomen on silti turvattava suden suojelun suotuisa taso.

Bernin sopimuksen pysyvä komitea päätti susien suojelun tarpeen määrittelystä tänään tiistaina. Bernin sopimus eli Euroopan luonnonsuojelusopimus linjaa uhanalaisten lajien ja niiden elinympäristöjen suojelusta.

EU-komissio ehdotti suden suojeluaseman muuttamista täysin rauhoitetusta lajista suojelluksi lajiksi viime vuoden joulukuussa. Suomi on tukenut EU:n ehdotusta.

Ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) on tyytyväinen päätökseen.

– Panostamme suden ja ihmisten rinnakkaiselon vahvistamiseen sekä vahinkojen ennaltaehkäisyyn osana kokonaisvaltaista ratkaisua, Mykkänen kommentoi tiedotteessa.

Tuore arvio suden kannan tilanteesta EU:ssa selviää raportoinnista kesällä 2025.

Lue myös: Suomen susimäärästä kiista: "Tilanne on kestämätön"

WWF: Suomen turvattava suojelun suotuisa taso

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan Bernin sopimuksen muuttaminen ja suden suojelustatuksen heikentäminen avaa mahdollisuuden sille, että suden suojelua voidaan yrittää heikentää myös luontodirektiivissä.

WWF kannattaa suden suojelutason säilyttämistä nykyisellä tasolla luontodirektiivissä.

– Lisäksi on muistettava, että vaikka suden suojelua heikennettäisiin myöhemmin EU:n luontodirektiivissäkin, Suomen on silti turvattava suden suojelun suotuisa taso, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen muistuttaa tiedotteessa.

Lajin suojelun taso on suotuisa, kun se säilyy luontaisessa ympäristössään pitkällä aikavälillä, eikä sen luontainen levinneisyysalue supistu.

WWF:n mielestä ensisijaisia keinoja susikonfliktien ratkaisuun ovat haittojen ennaltaehkäisy esimerkiksi petoaitojen ja laumanvartijaeläinten avulla, vahinkojen korvaaminen ja tutkittuun tietoon nojaava viestintä.

Suden metsästys poikkeusluvalla on mahdollista nykyisenkin lainsäädännön puitteissa.

Lue myös: Suomen susikanta on pysynyt ennallaan – EU-tasolla lajin asema saattaa horjua

Tuoreimmat aiheesta

Sudet