Brysselissä on ollut harvinainen, kolmen huippukokouksen päivä, kun niin Nato-maat, G7-maat kuin EU-maatkin ovat kokoustaneet. EU-maiden johtajien kokous keskittyy etsimään ratkaisuja Ukrainan tukemiseksi eri tavoin. Lisäksi EU-maat pohtivat yhdessä, mitä tehdä kaasuongelmien suhteen.
Huippukokouksia paikan päällä Brysselissä seuraa MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola, jonka mukaan EU-huippukokouksen tärkein aihe on torstaina Ukrainan tukeminen eri tavoin.
– Tänään muun muassa Saksa, Britannia ja Yhdysvallat ilmoittivat aseavusta Ukrainalle, samoin kuin Suomi. Pääministeri Sanna Marin sanoi kokoukseen saapuessaan, että Suomi auttaa Ukrainaa aseellisesti ja ammuksilla niin kauan, kuin sota jatkuu.
Lue myös: Pääministeri Marin: Ukrainalle annettavaan uuteen apuun sisältyy aseita, Venäjän joukkotuhoaseet herättävät huolta
Tuen lisäksi huippukokouksen aihelistalla on todennäköisesti myös lisäpakotteet Venäjälle, vaikka Piuholan mukaan välttämättä pakotepäätöksiä ei torstaina tehdä.
– Enemmänkin se antaa niin sanottua ohjeistusta komissiolle valmisteluun siinä, minkälaisia pakotteita halutaan. EU:lla on valmisteilla tälläkin hetkellä henkilöpakotteita ja pakotteita Valko-Venäjää kohtaan.
Mistä nopeasti kaasua?
EU on pyrkinyt etsimään ratkaisua kaasutoimitusongelmiin sopimalla muun muassa yhteisestä nesteytetyn maakaasun, eli LNG-kaasun ostosta.
EU-maiden huippukokouksen vieraana on ensimmäistä kertaa myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. Yhdysvallat on tarjoutunut auttamaan nesteytetyn maakaasun toimittamisessa Yhdysvalloista Eurooppaan.
Esteitä tarjouksen toteuttamiselle aiheuttavat logistiset haasteet.
– Ongelmana on se, että EU:lla ei ole vielä riittävästi varastoja tai siirtoputkistoja, eli nopeasti tuosta nesteytetystä kaasusta ei saada ratkaisua Euroopan energiaongelmiin, Piuhola sanoo.