EU-huippukokous törmäsi hollantilaiseen umpikujaan – vaalivoittoa tähyävä pääministeri haluaa, että mikä tahansa jäsenmaa voisi estää koronatukimiljardien käytön

3:55img
Suuret näkemyserot 750:n miljardin euron elvytyspaketista ovat varjostaneet EU:n huippukokousta Brysselissä – kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, mikä neuvotteluissa hiertää
Julkaistu 18.07.2020 12:26
Toimittajan kuva

Heikki Piuhola

heikki.piuhola@mtv.fi

EU-huippukokouksen ensimmäinen päivä päättyi ehkä vähän yllättäenkin Hollannin pääministerin Mark Rutten peräänantamattomuuteen neuvottelupöydässä. 

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel lähetti EU-johtajat yöunille myöhäisen illallisen jälkeen, koska ei nähnyt enää mahdollisuutta mennä eteenpäin Rutten tiukan asenteen takia.

Syy Mark Rutten tiukkaan linjaan on lähestyvät parlamenttivaalit kotimaassa. Parlamentin rooli on Hollannissa muutoinkin hyvin merkittävä, Rutte sai parlamentilta tiukasti rajatun mandaatin Hollannin näkemysten esittämiseen ja EU-huippukokouksen mahdollinen tulos on myös Hollannissa siunattava maan parlamentissa.

Rutten hallituksella ei ole enemmistöä parlamentissa, eikä hän saisi parlamentissa edes läpi ratkaisua, joka olisi Hollannin asettamia neuvottelurajoja anteliaampi. Hollanti on onnistunut viime vuosina hyvin toteuttamaan tiukkaa finanssipolitiikkaa ja suhtautunut hyvin penseästi EU:n korona-apupaketteihin jo kriisin alkuvaiheessa maaliskuussa.

Pääministerin vaatimus tulevalle elvytyspaketille on, että päätökset kohteista on tehtävä yksimielisesti ja vain kohteisiin jotka tukevat EU:n kestävän kehityksen ja digitalisoitumisen tavoitteita. Rutten vaatimus tarkoittaa sitä, että mikä tahansa yksittäinen jäsenmaa voisi estää tukirahojen käytön.

Italia ja Espanja vastustavat näin jyrkkää käytäntöä yksimielisesti. Myös Suomen Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen on pitänyt Rutten vaatimusta liian byrokraattisena. Diplomaattien mukaan kokouksessa ei päästä eteenpäin, ellei Rutte myönny tiukasta vaatimuksestaan. Kotimaansa sisäpolitiikan kannalta voi olla, ettei Ruttella ole mahdollisuutta myönnytyksiin.

Lue myös: EU-huippukokous jatkaa vääntöä satojen miljardien koronahelpotuksista: Hollanti pitää kiinni vaatimuksistaan – lahjarahaa vähemmän, lainoja enemmän

Tuoreimmat aiheesta

Bryssel