EU-johtajat: Georgian EU-jäsenyysprosessi pysähdyksissä kiistellyn agenttilain takia

Georgian presidentti MTV:lle: Aikoo käyttää veto-oikeuttaan kiistellyn agenttilain kanssa 2:28
MTV haastatteli Georgian presidenttiä agenttilain hyväksymisen jälkeen toukokuussa.

Georgian EU-jäsenyysprosessi on tosiasiallisesti pysähdyksissä, sanovat Brysseliin huippukokoukseen kerääntyneet EU:n poliittiset johtajat.

Syynä on Georgian hyväksymä niin sanottu agenttilaki, joka pakottaa ulkomaista rahoitusta saavia medioita ja järjestöjä rekisteröitymään ulkomaisten etujen ajajiksi. 

Lakia on kutsuttu venäjämyönteiseksi, sillä Venäjällä vastaavanlaista lakia käytetään toisinajattelijoiden ja riippumattoman median vaientamiseen.

EU-johtajat kehottavat Georgiaa selventämään aikomuksiaan ja perumaan kiistellyn lain, joka uhkaa Georgian etenemistä EU:n jäseneksi.

Georgian toteutettava uudistuksia

Huippukokouksen julkilausumassa todetaan, että ulkomaisen vaikutusvallan avoimuutta koskeva laki merkitsee takapakkia Georgian EU:n jäsenyysehdokkuuden saavuttamiseksi toteuttamista toimista.

Georgialle myönnettiin viime joulukuussa EU:n ehdokasmaan asema sillä edellytyksellä, että se toteuttaa EU-komission esittämät toimet.

Georgia haki EU-jäsenyyttä yhdessä Ukrainan ja Moldovan kanssa Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa. Kesäkuussa EU-johtajat antoivat Ukrainalle ja Moldovalle virallisen ehdokasmaan statuksen, mutta Georgian on ensin toteutettava uudistuksia. Sekä Naton että EU:n jäsenyydellä on kyselyiden perusteella vankka tuki georgialaisten keskuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat