Georgian parlamentti hyväksyi kiistellyn ulkomaista vaikuttamista koskevan lain

Georgian presidentti tyrmää "venäläislain" MTV:n haastattelussa 10:22
Georgian presidentti tyrmääsi "venäläislain" MTV:n haastattelussa toissa viikolla

Georgiassa parlamentti hyväksyi tiistaina kiistellyn ulkomaista vaikuttamista koskevan lain äänin 84–4. 

Lain mukaan yli viidenneksen rahoituksestaan Georgian ulkopuolelta saavien medioiden ja kansalaisjärjestöjen on rekisteröidyttävä ulkomaisten etujen ajajiksi.

Presidentti Salome Zurabishvili jätti toissa viikolla parlamentin hyväksymän lakiesityksen vahvistamatta, sillä hän katsoi sen olevan olemukseltaan venäläinen ja perustuslain vastainen. Parlamentti pystyi kuitenkin kumoamaan presidentin veto-oikeuden yksinkertaisella enemmistöllä.

Jo etukäteen presidentin päätöksen arveltiin jäävän vain symboliseksi eleeksi, joka viivyttää lain astumista voimaan.

Venäjällä on voimassa vastaava laki, minkä vuoksi Georgian lakiesityksen vastustajat olivat ristineet hallituksen esityksen "venäläislaiksi". Esityksen vastustajien mukaan laki on tarkoitettu opposition hiljentämiseen ja sen tarkoituksena on viedä Georgia takaisin Venäjän vaikutuspiiriin. Valtapuolueen mukaan laki edistää rahoituksen läpinäkyvyyttä ja on siksi välttämätön.

 

EU pahoillaan

EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell sanoi pian äänestyksen jälkeen julkaistussa lausunnossaan, että unioni on syvästi pahoillaan Georgian parlamentin päätöksestä. Lausunnossa Borrell huomauttaa, että EU on toistuvasti painottanut, että laki on EU:n ydinperiaatteiden ja arvojen vastainen.

Lausunnossa kerrotaan EU:n ja sen jäsenmaiden harkitsevan kaikkia vaihtoehtoja tilanteeseen reagoimiseksi.

Borrell on ennenkin sanonut, että lailla on kielteinen vaikutus Georgian pyrkimyksiin päästä EU:n jäseneksi. EU:n oli aiemmin tarkoitus antaa lakia vastustava julkilausuma unionin jäsenmaiden yhteisenä julkilausumana, mutta diplomaattilähteiden mukaan tästä jouduttiin luopumaan Unkarin ja Slovakian vastustuksen takia. Vastustuksen vuoksi EU:n mielipide julkaistiin tuolloin Borrellin lausuntona.

Myös esimerkiksi Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato ovat kehottaneet Georgiaa perääntymään lain säätämisessä. Niin ikään YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk on sanonut pitävänsä lakia erittäin valitettavana.

Juttua on päivitetty kauttaaltaan klo 19.13.

Lue myös:

    Uusimmat