EU-johtajat yrittävät valaa uskoa kutistuvaan unioniin – Britannia jää pois huippukokouksesta

Eu-johtajat kokoontuvat tänään Slovakiaan.
Julkaistu 16.09.2016 06:18

MTV UUTISET - STT

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään Bratislavaan kireässä ilmapiirissä ja kovan paineen alla. Pitkään jäytänyt eripura pitäisi painaa maton alle, mutta hymistelyyn ja tyhjiin kättenpuristuksiin ei olisi varaa.

Päivän istunnosta tulisi pusertaa vahva ja yhtenäinen viesti, sillä kokoukseen on valmistauduttu ja ladattu odotuksia juhannuksen brexit-äänestyksestä lähtien.

– Tavoitteena on palauttaa usko EU-maihin ja EU-instituutioihin ja rakentaa luottamusta kansalaisiin, kokousta valmisteleva virkamieslähde sanoi tällä viikolla Brysselissä.

Britannia ei osallistu kokoukseen

Uutta aikaa kuvastaa se, että Britannia on kokouksesta poissa, vaikka eroprosessi ei ole vielä edes alkanut. Kokouksessa ei ole tarkoitus puhua brexit-prosessista, vaan etsiä yhteisiä nimittäjiä, jotka saavat jäljelle jäävät maat pysymään yhdessä.

Kantavana teemana on kansalaisten turvallisuuden lisääminen: siihen on helppo kytkeä useita ajankohtaisia kysymyksiä kuten terrorismin torjunta, puolustusyhteistyö ja vakaa talouskehitys.

Toistuvat kriisit repineet uninoinia

Toistuvat kriisit ovat repineet EU-maiden välille erisuuntaisia jakolinjoja, joista kipeimmät ja syvimmät ovat pakolaiskriisin jäljiltä. Itäisen Keski-Euroopan maat, etunenässä Unkari ja Puola, polttivat viime vuonna pahasti välinsä Saksaan ja muihin solidaarisuutta perääviin maihin.

Viime aikoina vastuunkantoa peräävä leiri on pyrkinyt pehmentämään äänenpainojaan. Pakollisia turvapaikanhakijakiintiöitä esittänyt EU-komissio on myöntänyt, että vastuunjaon on oltava vapaaehtoista.

– Mutta ei sekään sovi, että toiset ottavat turvapaikanhakijat ja toiset lähettävät pari poliisia, diplomaattilähde kuvailee EU-maiden välisiä jännitteitä. 

Tusk käyttää brexit-leirin retoriikkaa 

Bratislavassa erimielisyyksiä yrittää sovitella Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, Puolan ex-pääministeri Donald Tusk. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Tarkoituksena on laatia askelmerkit siihen, mitä konkreettisia asioita aiotaan lähikuukausina edistää. EU-komissio kattoi tällä viikolla pöytää esittämällä muun muassa yhteistä puolustusrahastoa sekä EU:n investointiohjelman laajentamista. Bratislavan kokouksesta ei odoteta vielä kantaa yksittäisiin esityksiin.

Kokouksen aluksi Tusk haluaa laatia "yhteisen diagnoosin" EU:n ongelmista. Valtiojohtajille lähettämässään kirjeessä hän esittelee oman analyysinsa. Sen maahanmuuttolinjaukset heijastelevat vahvasti itäisen Keski-Euroopan maiden näkemyksiä.

–(Viime vuonna eurooppalaiset) kuulivat aivan liian usein poliittisesti korrekteja lausuntoja siitä, että Euroopasta ei voi tulla linnake, että sen tulee pysyä avoinna, Tusk kirjoittaa.

Tusk käyttää brexit-kampanjan retoriikkaa vedotessaan "kontrollin palauttamiseen". Pakolaiskriisin hoidossa se tarkoittaa hänen mukaansa keskittymistä ulkorajavalvontaan.

– Bratislavan täytyy olla käännekohta unionin ulkorajojen turvaamisessa, hän linjaa.

2:31img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat