EU-komissio ehdottaa lisätukea maanviljelijöille – kulut kasvaneet Ukrainan sodan ja kalliin energian vuoksi

Euroopan komissio antaa jäsenmaille mahdollisuuden tarjota lisää valtiontukea maanviljelijöille, lannoitetuottajille ja kalastusalan toimijoille tilapäisen kriisijärjestelyn kautta.

Maanviljely- ja kalastusalan tuki olisi komission mukaan 35  000 euroa yritystä kohden. Tarkoituksena on auttaa maanviljelijöitä, jotka kärsivät kulujen merkittävästä kasvusta.

Ukrainan sodan luoman epävarmuuden lisäksi maanviljelijöiden kuluja lisää esimerkiksi kallistunut energian hinta.

EU on ilmoittanut myös muista valtiontukisääntöjen joustoista, jotta Ukrainan sodasta ja sotaan liittyvistä pakotteista kärsiviä yrityksiä pystyttäisiin tukemaan. Muiden alojen yritysten kohdalla kriisin vuoksi annettava valtiontuki voisi olla enintään 400  000 euroa yritystä kohden.

Komission mukaan kriisijärjestely on voimassa vuoden loppuun asti.

Kesantomailla viljely sallitaan väliaikaisesti

EU-komissio esitteli keskiviikkona joukon toimia, joilla unioni pyrkii takaamaan ruokaturvan Ukrainan sodan aikana. Ukraina on merkittävä maatalousmaa, joten sodan vaikutukset näkyvät myös maan rajojen ulkopuolella.

Komission mukaan Eurooppaa ei uhkaa pula ruoan saatavuudesta. Huolena kuitenkin on ruoan hinnan voimakas nousu, joka voi aiheuttaa ongelmia etenkin pienituloisten arkeen.

Ruokaturvan takaamiseksi EU-komissio esittää muun muassa, että unionissa sallitaan väliaikaisesti ravinto- ja rehukasvien viljely kesantomailla sekä säilytetään viljelijöille maksettava täysi viherryttämistuki.

Komissio on hyväksynyt myös 500 miljoonan euron tukipaketin eniten sodasta kärsineiden viljelijöiden tukemiseksi.

Ruoan kohtuullisten hintojen varmistamiseksi komissio huomauttaa, että jäsenmaat voivat käyttää alennettuja arvonlisäverokantoja.

Suomessa valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on kertonut jo aiemmin, että hallitus on lisäämässä tukea kotimaiselle ruoantuotannolle noin 300 miljoonalla eurolla.

Von der Leyen haluaa laivat liikkeelle

Vaikka ruokapula ei uhkaa Eurooppaa, tilanne on huolestuttava esimerkiksi Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä, jotka ovat huomattavan riippuvaisia tuontiviljasta.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU aikoo suunnata 2,5 miljardia euroa vuoteen 2024 mennessä auttamaan alueita, jotka kärsivät ruokapulasta eniten.

Von der Leyenin mukaan Venäjä on estänyt satojen viljaa kuljettavien alusten kulun Mustallamerellä.

– Vetoan Putiniin näiden alusten liikkeelle pääsemiseksi, von der Leyen kommentoi Twitterissä.

Komission arvion mukaan Venäjä vaikuttaa tahallisesti pyrkivän tuhoamaan Ukrainan ruokavarastoja ja ruoantuotantoa, millä on vaikutusta maailmanlaajuisesti.

Lue myös:

    Uusimmat