EU-maat pyrkivät niin sanottujen solidaarisuuskäytävien avulla auttamaan Ukrainaa saamaan viljansa liikkeelle ja myyntiin. Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoo, että asiasta on tarkoitus tehdä päätöksiä lähipäivinä.
– Akuutti asia on niin sanottujen solidaarisuuskäytävien luominen. Ukrainassa ovat viljavarastot täynnä, ja siellä on uutta satoa tulossa. On aivan keskeistä maailmanlaajuisen ruokaturvan kannalta, että Ukrainan vehnä saadaan liikkeelle, Antti Kurvinen sanoi STT:lle EU:n maatalousministereiden kokouksen jälkeen tänään tiistaina.
– Asia on nyt käsittelyssä. Komission on antanut tiedonannon asiasta.
Lue myös:Ruokalaskuun jopa 500 euron nousu – nämä tuotteet kallistuvat
Ukrainan varastoissa nyt 20 miljoonaa kiloa viljoja
Kurvisen mukaan Ukrainalla on varastoissaan noin 20 miljoonaa kiloa viljoja. Ne halutaan myyntiin pian myös siksi, että uusi sato saadaan varastoiduksi.
– Se on myös Ukrainan taloudellista auttamista, koska silloin he saavat tuloja.
Kurvinen sanoo, että viljan viennissä Ukrainasta on tarkoitus hyödyntää jäsenmaiden, kuten Romanian ja Puolan satamia.
– Kyse on myös hallinnon keventämisestä, etteivät viljat jumahda mihinkään tullimuodollisuuksin. Runsas toimenpidepaketti.
Lue myös: Ministeri Kurvinen uhkaa kaupan keskusliikkeitä lakimuutoksilla: "Totean tässä kaupan herroille ja rouville, että maksakaa nyt oikea hinta siitä ruoasta"
Ensi vuoden lannoitteista kilpaillaan jo nyt
Kurvisen mukaan Suomen maataloudessa tilanne on kriittisin 25:een tai 26 vuoteen.
– Oleellisinta on nyt se, että saamme tilat pidettyä ylipäätään pystyssä.
Suomen ruokatuotannon kannalta tärkeänä asiana Kurvinen mainitsee lannoitteiden saatavuuden.
– Nostin asian itse kokouksessa esille, koska ongelma on, että lannoitteiden hinnat ovat nousseet niin paljon. Tämä on iso asia ruoantuotannon turvaamisessa.
Kurvisen mukaan nyt kilpaillaan siitä, kuka saa lannoitteita tarpeeksi ensi vuoden viljelykaudelle.
– Tässä mielestäni unioni voisi toimia yhdessä.
Luonnonvarakeskus (Luke) julkaisi tänään suhdannekatsauksensa. Sen mukaan lannoitteiden ja energian hintojen nopea nousu iskee kaikenlaisten maatilayritysten kannattavuuteen laajasti.
Luken tutkijan Jukka Tauriaisen mukaan maatalousyrittäjän työtunnille jää tänä vuonna palkkaa 7,1 euroa ja omalle pääomalle korkoa 1,6 prosenttia.