EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell aikoo ehdottaa pakotteita Venäjän tunnustaessa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden. Pakotteiden langettamisesta päättävät EU-ulkoministerit.
Ulkoministerit olivat koolla Brysselissä tänään, kun tuli tieto siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo päättää vielä saman päivän aikana Itä-Ukrainan Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden itsenäisyyden tunnustamisesta.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan kokouksessa seurattiin päivän mittaan Venäjän kannanottoja tarkkaan.
Kokous kuitenkin päättyi ennen kuin Putinin päätöstä oli kuultu.
Ulkoministerien kokouksessa ei tehty vielä ennakolta päätöstä siitä, miten EU reagoi, jos Putin todella tunnustaa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden. Haaviston mukaan ministerit eivät halunneet kiirehtiä tapahtumien edelle.
– Oletus on se, että hyvin nopea reaktio Euroopan unionilta olisi tulossa, Haavisto kertoi alkuillasta.
EU:n Borrell sanoi suoraan nostavansa pöydälle pakotteet, joista ministerit voivat päättää, jos Venäjä tunnustaa separatistialueiden itsenäisyyden.
Lue myös: Pekka Haavisto: EU vastaa nopeasti, jos Venäjä tunnustaa Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyden
Ukraina toivoo uusia pakotteita jo nyt
Länsimaat ovat jo aiemmin varoittaneet Venäjää massiivisista seurauksista, jos maa laajentaa sotatoimiaan Ukrainaa vastaan.
EU:ssa on valmisteltu uutta pakotepakettia, jonka pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi viime viikolla olevan loppusuoralla.
Haaviston mukaan ulkoministerit eivät tänään keskustelleet mahdollisten uusien pakotteiden sisällöstä, mutta puheenvuoroja käytettiin siitä, mikä lopulta laukaisisi pakotteet.
Ukraina on esittänyt toiveen, että EU voisi langettaa jo nyt osan suunnitelluista pakotteista Venäjää vastaan. Ajatus on saanut tukea esimerkiksi Liettualta.
Haaviston mukaan kokouksessa tuli esille erilaisia näkemyksiä siitä, milloin pakotteiden tulisi laueta.
Tähän mennessä lähtökohtana on ollut, että Venäjän uudet laajat sotatoimet Ukrainaa vastaan laukaisisivat pakotteet.