Pekka Haavisto: EU vastaa nopeasti, jos Venäjä tunnustaa Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyden

8:45img
Katso myös: Miten vakava on tilanne Ukrainassa? Sodankäynnin ammattilaisen arvio tuoreimmista tiedoista
Julkaistu 21.02.2022 18:17(Päivitetty 21.02.2022 20:02)

MTV UUTISET

EU-maiden ulkoministerit vetoavat Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, ettei tämä tekisi sellaista päätöstä, joka rikkoisi kansainvälistä oikeutta ja kyseenalaistaisi tien Minskin sopimuksen toteuttamiseksi.  

EU-ulkoministerit olivat tänään koolla Brysselissä. 

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan kokouksessa seurattiin päivän mittaan Venäjän kannanottoja ja Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksen julkisia johtopäätöksiä. 

Uutistoimisto AFP:n mukaan Vladimir Putin on kertonut päättävänsä Itä-Ukrainan Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden itsenäisyyden tunnustamisesta vielä tänään.

Kyseisillä alueilla Venäjän tukemat separatistit ovat sotineet ukrainalaisjoukkoja vastaan jo kahdeksan vuoden ajan.

Kun Haavisto piti tiedotustilaisuuttaan alkuillasta, Putinin päätöksestä ei ollut vielä tietoa.

– Mikäli näiden itsenäisyys tunnustettaisiin Venäjän puolelta, se rikkoisi tietysti Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja rikkoisi kansainvälistä oikeutta tältä osin. Ja tekisi tyhjäksi sen, miten Minskin sopimuksessa on sovittu tämän alueen rauhanomaisesta ratkaisusta, Haavisto kommentoi. 

Lue myös: Puolustusministeriö: Ukraina pyytänyt Suomelta materiaalitukea puolustukseen ja pelastustyöhön

Koordinointia Yhdysvaltojen kanssa

Ulkoministerien kokouksessa ei tehty vielä ennakolta päätöstä siitä, miten EU reagoi, jos Putin todella tunnustaa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden. Haaviston mukaan ministerit eivät halunneet kiirehtiä tapahtumien edelle.

– Oletus on se, että hyvin nopea reaktio Euroopan unionilta olisi tulossa, Haavisto kertoi.

Haaviston mukaan EU koordinoisi toimiaan kumppaneidensa kuten Yhdysvaltojen kanssa.

– Sen enempää tästä ei voi vielä sanoa.

Länsimaat ovat jo aiemmin varoittaneet Venäjää massiivisista seurauksista, jos maa laajentaa sotatoimiaan Ukrainaa vastaan. EU:ssa on valmisteltu uutta pakotepakettia, jonka pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi viime viikolla olevan loppusuoralla.

Haaviston mukaan ulkoministerit eivät tänään keskustelleet mahdollisten uusien pakotteiden sisällöstä, mutta puheenvuoroja käytettiin siitä, mikä lopulta laukaisisi pakotteet.

Lue myös: Satelliittikuvat paljastavat Venäjän siirtyneen lähemmäs Ukrainan rajaa – ammattilainen: "Joukko on hyökkäysvalmis"

Ukraina toivoo uusia pakotteita jo nyt

Ukraina on esittänyt toiveen, että EU voisi langettaa jo nyt osan suunnitelluista pakotteista Venäjää vastaan. Ajatus on saanut tukea esimerkiksi Liettualta.

Haaviston mukaan kokouksessa tuli esille erilaisia näkemyksiä siitä, milloin pakotteiden tulisi laueta. Haavisto muistuttaa, että päätös pakotteiden laukaisemisesta tulee lopulta tehdä yhdessä EU-maiden kesken.

Tähän mennessä lähtökohtana on ollut, että Venäjän uudet laajat sotatoimet Ukrainaa vastaan laukaisisivat pakotteet.

– Totta kai kaikkein dramaattisin tilanne, joka saatetaan alueella nähdä, on tällainen täyden mittakaavan maahyökkäys esimerkiksi kohti pääkaupunkia Kiovaa, ja sitäkään mahdollisuutta ei ole voitu sulkea pois, Haavisto sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota