EU:n ja Kiinan huippukokous päättyi lupailuun – puheenaiheena talousaiheiden lisäksi myös ihmisoikeudet

2:03img
Kiinan parlamentti kokoontui maaliskuun alussa.
Julkaistu 09.04.2019 19:00

MTV UUTISET – STT

Kiina lupaa sitoutua keskusteluun teollisuuden valtiontukien pelisäännöistä. Tämä oli yksi lupauksista julkilausumassa, josta Kiina ja EU sopivat tiistaina Brysselissä.

Euroopan unioni vaati eurooppalaisille yrityksille reilumpaa kohtelua, kun Kiinan ja EU:n johtajat tapasivat järjestyksessään 21. huippukokouksessa Belgian pääkaupungissa.

Kokouksessa saatiin aikaa lausuma, jossa Kiina ja EU linjaavat aloittavansa syvemmän keskustelun teollisuuden valtiontuista.

Kiinan valtiontuet ovat EU:lle merkittävä huoli, koska niiden avulla kiinalaisyritykset pystyvät hankkimaan lupaavaa ja strategisesti tärkeää yritystoimintaa.

Lue lisää: Brexit ja suurvaltioiden väliset jännitteet ongelmina – IMF laski ennustettaan maailman talouskasvusta

Huippukokouksia johtava Donald Tusk kuvasi läpimurroksi sitä, että Kiina sitoutuu ensimmäistä kertaa tähän keskusteluun maailman kauppajärjestön WTO:n uudistamistyössä.

Kiinasta kokoukseen osallistui pääministeri Li Keqiang. Kiinan ja EU:n välisiä huippukokouksia järjestetään vuosittain. Viimeksi EU:n ja Kiinan johtajat olivat koolla yhdeksän kuukautta sitten Pekingissä.

Lohduttaako julkilausuma kiinalaisessa vankilassa?

Kokoushuoneissa viilataan julistusten pilkkuja samaan aikaan, kun jopa miljoonan uiguurin epäillään joutuneen "koulutusleirille" maan länsiosassa sijaitsevalla Xinjiang-alueella.

Asiantuntijat lohduttautuvat sillä, että huippukokouksia ennen käydään EU:n vaatimuksesta ihmisoikeusdialogi, jota ei muutoin käytäisi.

EU otti viime viikolla käydyssä keskustelussa puheeksi muun muassa yksittäisten uiguurien, tiibetiläisten ja ihmisoikeusaktivistien kohtelun.

Lue myös: Teloitusten määrä alhaisin vuosikymmeneen – joissain maissa rangastusten määrä silti nousussa

Esiin nostettiin myös Kiinassa kiinniotettujen, ilmeisesti vakoilusta syytettyjen kanadalaisten Michael Spavorin ja Michael Kovrigin tilanne. Kiinniottojen on epäilty liittyvän Huawein johtajan Meng Wanzhoun pidätykseen Kanadassa.

EU:n listalla oli kolmaskin kanadalainen, Robert Schellenberg, jolle on langetettu maassa kuolemantuomio huumeiden salakuljetuksesta.

Aiemmilla keskusteluilla kerrotaan olleen merkitystä yksittäisten ihmisten kohteluun. Esiin nostetut ihmiset ovat saattaneet päästä esimerkiksi lääkäriin.

Tuoreimmat aiheesta

EU