EU on pyytänyt Kiinalta mahdollisuutta riippumattomien tarkkailijoiden lähettämiseksi Xinjiangiin, jossa vähemmistöt ovat kohdanneet sortoa ja epäinhimillistä kohtelua.
Xinjiangissa Kiinan on esimerkiksi kerrottu vieneen yli miljoona ihmistä vankileirimäisiin olosuhteisiin. Kiina on väittänyt, että leirit olisivat uudelleenkoulutusta varten.
Uiguureihin ja muihin vähemmistöihin kohdistettuja sortotoimia on verrattu jopa holokaustiin.
Xinjiangin tilanne nousi esiin, kun EU:n johto keskusteli maanantaina Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa videoyhteyden välityksellä.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoi EU:n tuoneen tapaamisessa esiin huolet Kiinan ihmisoikeustilanteesta, vähemmistöjen kohtelusta Xinjiangissa ja Tiibetissä sekä synkästä kehityksestä Hongkongissa ja Etelä-Kiinan merellä.
Investointisopimusneuvottelut nytkähtivät eteenpäin
Huipputapaaminen piti alun perin pitää fyysisenä kokoontumisena Saksan Leipzigissä, mutta koronaviruspandemian vuoksi suunnitelmat muuttuivat.
Michelin lisäksi maanantain videotapaamiseen osallistuivat komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja EU-puheenjohtajamaa Saksan liittokansleri Angela Merkel.
Keskustelun asialistalla olivat ihmisoikeuksien lisäksi muun muassa kauppasuhteet, ilmastokysymykset ja koronaviruspandemia.
EU on neuvotellut Kiinan kanssa jo pitkään uudesta investointisopimuksesta, joka muun muassa parantaisi eurooppalaisten yhtiöiden asemaa Kiinan markkinoilla.
Komission puheenjohtajan von der Leyenin mukaan viime kuukausina edistystä on tapahtunut, mutta neuvotteluissa on vielä paljon tekemistä erityisesti kahdessa kysymyksessä, jotka ovat markkinoille pääsy ja kestävä kehitys.
Von der Leyen korosti, että EU-maista tuleville yrityksille on edelleen liian monia esteitä Kiinan markkinoille pääsyssä.
– Kiinan on vakuutettava meidät, että investointisopimuksen solmiminen on sen arvoista, von der Leyen sanoi.