EU:n Tusk: Brexitin viivyttäminen olisi rationaalinen ratkaisu

Donald Tusk
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.
Julkaistu 25.02.2019 16:02(Päivitetty 25.02.2019 17:25)

MTV UUTISET - STT

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pitää Britannian EU-eron viivästyttämistä rationaalisena ratkaisuna viimeaikaiset poliittiset tapahtumat huomioiden.

Tusk kertoo keskustelleensa prosessin mahdollisesta pitkittymisestä Britannian pääministerin Theresa Mayn kanssa huippukokouksessa Egyptissä eilen.

Tuskin mukaan May kuitenkin edelleen uskoo, että EU-ero voidaan hoitaa nykyisen aikataulun mukaisesti maaliskuun 29. päivänä.

May ilmoitti eilen tarvitsevansa lisäaikaa sopimusneuvotteluihin, minkä vuoksi aiemmin suunniteltu parlamentin alahuoneen äänestys sopimuksesta siirtyy tältä viikolta. Hän lupasi parlamentille äänestyksen sopimuksesta maaliskuun 12. päivän mennessä. Näin äänestyksen ja eron väliin jäisi vain reilut pari viikkoa.

Tuskin mukaan eron viivästyttäminen ei ole EU:n suunnitelma vaan tilanteen tosiasioiden sanelemaa, ja eron viivästyminen on sitä todennäköisempää, mitä lähemmäs maaliskuun loppu tulee. Hän kertoo sanoneensa Maylle, että kävi eron suhteen miten kävi, jäljelle jäävät 27 EU-maata osoittavat äärimmäistä ymmärrystä ja hyvää tahtoa.

Niin sanottu kova brexit eli EU-ero ilman minkäänlaista sopimusta on alkanut näyttää yhä mahdollisemmalta, kun Britannian parlamentti ei ole hyväksynyt Mayn EU:n kanssa neuvottelemaa erosopimusta.

Viivästykseen valmistaudutaan jo, kertovat EU-lähteet

Brittilehti Guardian kertoi eilen EU-lähteiden paljastaneen, että EU:ssa pohditaan mahdollisuutta lykätä brexitiä vuoden 2021 alkuun. Lähteiden mukaan Britannian EU-jäsenyysajan pidentäminen 21 kuukaudella on nousemassa EU:n kannaksi siltä varalta, että Britannian hallitus pyytää EU-eron lykkäämistä.

EU on haluton siirtämään brexitiä eteenpäin vain esimerkiksi kolmella kuukaudella, jos Britannian pääministeri Theresa May ei onnistu saamaan erosopimukselleen parlamentin hyväksyntää. Tällöin sama ongelma ja uusi lykkäys saattaisi olla edessä jo kesällä.

Pidemmän neuvotteluajan uskotaan antavan paremmat mahdollisuudet sovun löytymiseen.

Erään EU-diplomaatin mukaan 21 kuukauden lykkäys olisi siinäkin mielessä järkevää, että EU:n nykyinen budjettikausi ulottuu juuri vuoden 2020 loppuun.

EU-eroa on tarkoitus seurata 21 kuukauden siirtymäaika, jonka aikana EU-lait ovat yhä voimassa Britanniassa. Lykkääminen merkitsisi sitä, että tämä siirtymäkausi muuttuisi Britannian osalta EU-jäsenyysajaksi.

May ei haluaisi lykätä

EU:ssa ollaan yhä turhautuneempia tapaan, jolla May hoitaa brexit-neuvotteluja. Britannian hallitus ei ole viime päivinä tarjonnut mitään uusia konkreettisia ehdotuksia, mutta May on silti kotimaassa antanut kuvan, että hänen ministerinsä käyvät Brysselissä neuvotteluita.

May itse on ollut haluton lykkäämään brexitiä.

–  Ihmiset puhuvat artiklan 50 pitkittämisestä ihan kuin se ratkaisisi ongelman, mutta ei se tietenkään tee sitä. Se vain lykkää päätöksen hetkeä. Tulee hetki, jolloin meidän täytyy tehdä päätös, May sanoi.

EU-johtajilta sen sijaan on jo tullut tukea brexitin lykkäämiselle.

–  Jos maaliskuun alkuun mennessä erosopimukselle ei ole tukea, mielestäni olisi hyvä lykätä brexitiä, koska sopimukseton tilanne on huono EU:lle mutta äärimmäisen huono Britannialle, sanoi Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz sunnuntaina.

Tuoreimmat aiheesta

Brexit