Britannian pääministeri Theresa May sulkee pois mahdollisuuden uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämisestä. Hän antoi brexitiä koskevan lausunnon keskiviikkoiltana.
– Olemme kysyneet teiltä ja te olette antaneet vastauksenne, May sanoi viitaten ensimmäiseen kansanäänestykseen.
May sanoi kansalaisten haluavan edistystä asiassa, ja totesi päättäväisesti toteuttavansa kansan halun.
Mayn mukaan hän ei ole valmis viivyttämään brexitiä kesäkuun loppua pitemmälle.
– Toivon kiihkeästi, että kansanedustajat löytävät keinon tukea sopimusta, jonka olen neuvotellut EU:n kanssa, May sanoi.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan lyhyt lykkäys Britannian EU-eroon on mahdollinen, jos Britannian parlamentin alahuone hyväksyy erosopimuksen. Tuskin mukaan lykkäyksen tarkka pituus jää vielä avoimeksi.
– Vaikka toivo lopullisesta menestyksestä voi vaikuttaa hauraalta, jopa epätodelliselta, emme voi lopettaa myönteisen ratkaisun etsimistä viimeiseen asti, Tusk kuvaili tilannetta keskiviikkoiltana.
Mayn kirjeessään ehdottama lykkäys kesäkuun loppuun herättää EU:n kannalta sekä oikeudellisia ja poliittisia kysymyksiä, Tusk sanoi. Niistä EU-johtajat keskustelevat hänen mukaansa huippukokouksessa torstaina.
Keskiviikkona julkisuuteen tulleen komission sisäisen muistion mukaan mahdollisen brexit-lykkäyksen pitäisi päättyä jo ennen toukokuun EU-vaaleja vaaleja tai kestää vaihtoehtoisesti vähintään tämän vuoden loppuun.
– Se on ainoa tapa suojata EU:n instituutioiden toiminta ja kyky tehdä päätöksiä, muistiossa perustellaan.
EU varoitti Mayta jo etukäteen
Brexitin toteutuminen ennen EU-vaaleja varmistaisi sen, ettei Britannia jää EU:hun ilman että se on valinnut europarlamentaarikkoja omissa vaaleissaan. Jos lykkäyksestä taas tulisi pitkä, komissio edellyttää Britannialta vaalien järjestämisen lisäksi "rakentavaa pidättäytymistä" EU:n päätöksenteosta. Maa ei siten saisi olla mukana päättämässä unionin budjetista tai uuden komission henkilövalinnoista.
May ilmeisesti kirjoitti EU:lle kolmen kuukauden lykkäyksestä tietäen, että se saisi unionilta tylyn vastaanoton. EU-komission tiedottajien mukaan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli jo etukäteen varoittanut pääministeriä kirjaamasta lykkäyspyyntöön päivämäärää, joka olisi 23.–26. toukokuuta pidettävien EU-parlamentinvaalien jälkeen.
Britannia ajautuu sopimuksettomaan eroon EU:sta ensi viikon perjantaina, jos muuta ratkaisua ei löydetä. Brexitin lykkääminen vaatii kaikkien muiden 27 EU-maan yksimielisen hyväksynnän.
Sopimuksen läpimeno hyvin epävarmaa
Tusk sanoi keskiviikkona, ettei ylimääräistä EU-huippukokousta tarvitse välttämättä järjestää, vaikka päätöstä brexitin lykkäämiseen suostumisesta ei tällä viikolla voida tehdä. Tuskin mukaan EU-johtajat voivat päättää jatkoajasta myös "kirjallisesti", jos brittiparlamentti hyväksyy jo kaksi kertaa torjumansa erosopimuksen.
Alahuoneen puhemies John Bercow torjui Mayn aikeet äänestyttää parlamenttia tällä viikolla erosopimuksesta. Perusteena oli satoja vuosia vanha säädös, jonka mukaan samansisältöistä ja kertaalleen päätettyä asiaa ei voida ottaa uuteen käsittelyyn.
Tusk aikoo suosittaa EU:n huippukokoukselle, että se hyväksyisi Mayn ja Junckerin aiemmin tässä kuussa Strasbourgissa neuvottelemat kolme lisäasiakirjaa EU-erosopimukseen. Ne pyrkivät vakuuttamaan britit siitä, ettei Pohjois-Irlannin rajaa koskeva backstop-hätäjärjestely sido Britanniaa määräämättömäksi ajaksi osaksi EU:n tulliliittoa.
Nämä lisäykset eivät kuitenkaan estäneet erosopimuksen kaatumista viime viikon toisessa äänestyksessä. Lisäksi ei ole varmaa, salliiko puhemies uudessa tilanteessa kolmannen äänestyksen sopimuksesta. Kolmas epävarmuus liittyy siihen, ettei sopimuksella todennäköisesti edelleenkään ole enemmistön tukea alahuoneessa.