Euroopan parlamentti on asettumassa 60 prosentin taakse vuoden 2030 päästövähennystavoitteeksi.
Päästövähennystavoitteesta äänestettiin osana muutosesityksiä, kun parlamentti on muodostamassa kantaansa EU:n ilmastolakiin.
Ilmastolakikannasta äänestetään kokonaisuutena vielä myöhemmin tänään. 60 prosentin päästövähennys verrattuna vuoden 1990 tasoon on aiempaa tiukempi tavoite.
Lue myös: Syyskuu oli maapallolla mittaushistorian lämpimin
Kyseessä on vasta parlamentin kanta, ja EU:n lopullinen päästövähennystavoite riippuu vielä ilmastolain jatkoneuvotteluista.
Komissio on ehdottanut EU:n päästövähennystavoitteeksi ainakin 55 prosenttia. Sekavuutta ja kritiikkiä on kuitenkin herättänyt laskentatavan muutos eli se, että uudessa tavoitteessa komissio laskee mukaan hiilinielujen vaikutuksen.
Äänet jakautuivat
Muutosesitysäänestyksessä 60 prosentin tavoite jakoi parlamenttia jyrkästi. Sen puolesta äänesti 352 europarlamentaarikkoa ja sitä vastaan 326. Tyhjää äänesti 18.
Suomalaismepeistä lähes kaikki äänestivät 60 prosentin puolesta. Ainoastaan perussuomalaisten mepit äänestivät sitä vastaan.
Lue lisää: Elokapinan ja poliisijärjestön edustajat puivat poliisin paprikasumutteen käyttöä – "Kolmen kierroksen jälkeen poliisit kysyivät, että sumutetaanko vielä lisää"
Äänestyksen alla vähintään 60 prosentin vähennyksen kannattajat perustelivat linjaansa muun muassa niin, että tarpeeksi kunnianhimoinen tavoite antaisi parlamentille jotain kättä pidempää jatkoneuvottelujen varalle.
– Se (60 prosenttia) selkeästi vaatisi komissiota ja jäsenmaita nostamaan ilmastotavoitteiden tasoa, ja silloin voitaisiin neuvotteluissa aidosti vaatia parannuksia, vihreiden Ville Niinistö sanoi STT:lle eilen.
Ympäristö- ja ilmastoministeri iloitsee suomalaismeppien äänistä
Jos 60 prosentin tavoitteen sisältävä ilmastolakikanta hyväksytään kokonaisuudessaan, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) aikoo ehdottaa hallitukselle, että Suomi asettuisi tukemaan 60 prosentin päästövähennystavoitetta EU:ssa.
– Nythän me olemme sopineet, että vähintään 55 prosenttia, Mikkonen kertoo.
Mikkonen on iloinen, että lähes kaikki suomalaismepit asettuivat tukemaan 60 prosentin tavoitetta.
Keskustelu ilmastoasioista jatkuu niin ympäristöministerien kuin EU-maiden johtajienkin kesken.
Lue lisäksi: EU:n kyky palauttaa kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita ja Dublin-menettely kansanedustajien Heinäluoma ja Purra hampaissa – "Tulee kiihdyttämään siirtolaisvirtoja"
Mikkonen sanoo, että aika moni muukin EU-maa on jo ilmoittanut kannakseen vähintään 55 prosentin tavoitteen.
Hän muistuttaa, että tavoitteen kiristäminen on perusteltua, jos Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet halutaan saavuttaa.
– Me tiedämme, että Pariisin sopimukseen pääseminen vaatii yli 55:tä.
Metsäraportin vaihtoehtoiset esitykset kaatuivat
EU-parlamentin täysistunnossa käsitellään myös raporttia EU:n tulevasta metsästrategiasta. Raportilla parlamentti tuo esiin mielipidettään asiasta jo etukäteen, koska varsinaista komission esitystä metsästrategiasta odotetaan vasta ensi vuoden alkupuolella.
Raportin valmistelua on vetänyt suomalaismeppi Petri Sarvamaa (kok.). Eilen täysistunnossa äänestettiin kahdesta vaihtoehtoisesta esityksestä raportille, mutta kumpikaan ei saanut taakseen enemmistöä.
Vaihtoehtoina olivat kansallismielisen ID-ryhmän teksti sekä ympäristövaliokunnan mietintöön pohjautunut teksti.
Lue lisää: Tällainen on otsikoihin noussut ilmastoliike Elokapina – vaatii Suomea hiilineutraaliksi viidessä vuodessa: "Tuntuu, etten pysty hankkimaan lapsia, koska tulevaisuus on niin suuressa vaarassa"
Suomalaisista perussuomalaiset mepit äänestivät oman ID-ryhmänsä tekstin puolesta. ID-ryhmän esitys hävisi äänin 83–607, neljä tyhjää.
Ympäristövaliokunnan tekstiä kannattivat suomalaismepeistä kaikki vihreiden edustajat, vasemmistoliiton Silvia Modig sekä kokoomuksen Sirpa Pietikäinen. Esitys hävisi äänin 242–429, 22 tyhjää.
Tänään parlamentti äänestää Sarvamaan raportin hyväksymisestä sellaisenaan ilman muutosesityksiä. Tulos äänestyksestä julkistetaan huomenna aamulla.
Komission salkkuvaihdoksille hyväksyntä
Täysistunnossa on tänään vahvistettu EU-komission salkkuvaihdokset. Komission kokoonpanoon tuli muutoksia, kun kauppakomissaarina toiminut Irlannin Phil Hogan joutui eroamaan elokuun lopussa.
Hänen tilalleen Irlannin uudeksi komissaariksi nousee Mairead McGuinness, jonka nimityksen parlamentti hyväksyi äänin 583–75. Tyhjää äänesti 37.
McGuinnessista tulee finanssipalveluista ja -vakaudesta sekä pääomamarkkinaunionista vastaava komissaari.
Kauppakomissaarin tehtävät siirtyivät komission varapuheenjohtajalle Valdis Dombrovskisille. Parlamentti hyväksyi Dombrovskisin tehtävien muutoksen äänin 515–110, ja tyhjää äänesti 70.