Euroopan parlamentti julisti ilmastohätätilan – osa suomalaismepeistä vastusti

2:06img
Video: Ilmastotavoitteet karkaavat, kivihiilestä ei luovuta – "Kehitys menossa väärään suuntaan"
Julkaistu 28.11.2019 15:23

MTV UUTISET – STT

Ilmastohätätila vai kriisi? Euroopan parlamentti julisti torstaina ilmastohätätilan selvin luvuin. Selvä enemmistö tuki päätöslauselmaa, jolla kiritetään EU-maiden johtajia vähentämään ilmaston lämpenemistä aiheuttavia päästöjä. Puolesta äänesti 429 meppiä ja vastaan 225.

'Hätätila' -sanasta käytiin ennen äänestystä vakavaa keskustelua, koska hätätilan julistamisella on Saksassa historiallinen painolastinsa. Juuri hätätilaan vedoten Adolf Hitler nosti itsensä aikoinaan valtaan.

Sana mietitytti myös osaa suomalaismepeistä. Mauri Pekkarinen (kesk.) kertoi aiemmin viikolla, että hän ei pidä termistä, koska se tarkoittaisi normaalisti Suomessakin ylimääräisten valtuuksien antamista viranomaisille.

–  Olen ollut sisäministerinä neljä vuotta Suomessa ja tiedän mitä tarkoittaa emergency, minkälaisiin toimiin se antaa viranomaisille valtuudet ja mitä se tarkoittaa kansan herättämisen kannalta, Pekkarinen sanoi tavatessaan toimittajia Strasbourgissa.

Pekkarisen mielestä herättely on tarpeen, mutta hysteria ei auta, kun tarvitaan konkreettisia päätöksiä.

Suomen nykyinen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kehui päätöstä Twitterissä. 

– Euroopan parlamentti on julistanut ilmastohätätilan. Se kertoo ilmastotoimien kiireellisyydestä ja ilmastokriisin uhkaavuudesta.  Ilmastonmuutos on huomioitava kaikessa päätöksenteossa niin Suomessa kuin EU:ssa, Ohisalo kirjoitti.

Hätätila julistettiin luvuin 429-225

Euroopan parlamentin selvä enemmistö päätyi lopulta tukemaan päätöslauselmaa, jossa yksittäisen sanan korostamisen lisäksi kiritetään EU-maiden johtajia vähentämään ilmaston lämpenemistä aiheuttavia päästöjä. Puolesta äänesti 429 meppiä ja vastaan 225.

Suomalaismepeistä puolesta äänestivät Silvia Modig (vas.), Sirpa Pietikäinen (kok.), Elsi Katainen (kesk.), Nils Torvalds (r.), Eero Heinäluoma (sd.), Miapetra Kumpula-Natri, Heidi Hautala (vihr.) ja Ville Niinistö (vihr.).

Vastaan olivat Pekkarisen tavoin Petri Sarvamaa (kok.), Teuvo Hakkarainen (ps.) ja Laura Huhtasaari (ps.). Henna Virkkunen (kok.) oli äänestyslistan mukaan poissa.

Mepit patistavat EU-johtajia työskentelemään sen puolesta, että ilmaston lämpeneminen saataisiin pidetyksi alle 1,5 asteessa.

Ajatus ydinvoiman alasajosta ei mennyt läpi

Euroopan parlamentti äänesti torstaina myös kannanotostaan Espanjan Madridissa järjestettävään COP 25 -ilmastokokoukseen. Yli 20-sivuisessa kannanotossa huomion vei sen jyrkkä suhtautuminen ydinvoimaan.

Ympäristövaliokunnan muotoilu ei mennyt läpi parlamentin suuressa salissa. Ydinvoimalla on meppien enemmistön mukaan yhä roolinsa tulevaisuuden energiapaletissa ja taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Päätösluonnoksessa todettiin alun perin, että ydinvoima ei ole turvallista eikä myöskään ympäristön tai talouden kannalta kestävää. Ehdotuksen mukaan sen käyttö pitäisi vähitellen lopettaa EU:ssa. Parlamentin suuressa salissa läpi meni muutosesitys, jonka mukaan ydinenergialla voi olla yhä merkitystä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

– Ydinenergiasta syntyvän jätteen vuoksi tämä energiamuoto edellyttää keskipitkän ja pitkän aikavälin strategiaa, jossa otetaan huomioon teknologinen kehitys, mepit kuitenkin lisäsivät.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos