Vahva asema markkinoilla ja nuorten käyttäjien keskuudessa perustelevat videopalvelun määrittelyä portinvartijaksi.
Videosovellus Tiktokin omistaja ByteDance on kärsinyt EU-tuomioistuimessa takaiskun. Tuomioistuin hylkäsi yhtiön valituksen, jolla se pyrki eroon EU:n digimarkkinalainsäädännössä (DMA) määritellystä portinvartijan asemasta.
EU-komissio luokitteli viime syyskuussa Tiktokin yhdeksi digimarkkinoilla suurta valtaa käyttävistä portinvartijoista, joiden täytyy noudattaa tiukempaa sääntelyä. Samaan asemaan on asetettu myös muun muassa Googlen emoyhtiö Alphabet, Amazon, Apple, Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Meta sekä Microsoft.
Tuomioistuin totesi, että Tiktok täyttää selvästi portinvartijan määritelmän, mitä tulee palvelun käyttäjämääriin EU-maissa, käyttäjämäärien kehitykseen ja yhtiön markkina-arvoon. ByteDance esitti valituksessaan, että Tiktokin liikevaihto EU:ssa on pieni ja että sovelluksen arvo perustuu ennen kaikkea liiketoimintaan Kiinassa.
Tuomioistuin katsoi, että yhtiön markkina-arvo ja suuri käyttäjämäärä EU:ssa kertovat yhtiön mahdollisuuksista tienata käyttäjillään rahaa.
Tiktok tuli tarjolle EU-maissa vuonna 2018. Tuomioistuin totesi, että sovellus kasvatti sen jälkeen käyttäjämääriään hyvin nopeasti.
Sovelluksella oli pian noin puolet Facebookin ja Instagramin käyttäjämääristä ja erityisen vahva asema nuoremmissa ikäryhmissä. Nuoret käyttäjät viettävät Tiktokissa enemmän aikaa kuin muissa verkostoissa. Tämä kertoo tuomioistuimen mukaan siitä, että toisin kuin ByteDance väitti, Tiktokilla on markkinallaan hyvin vahva asema.
Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan ByteDancella on mahdollisuus valittaa siitä kahden kuukauden ja kymmenen päivän sisällä.
Tiktok ilmoitti olevansa pettynyt tuomioistuimen ratkaisuun. Yhtiö sanoi nyt harkitsevansa seuraavia askeleita.
0:41
Vähintään 45 miljoonaa käyttäjää
Portinvartijaksi määriteltävällä yrityksellä pitää olla kuukausittain vähintään 45 miljoonaa aktiivista käyttäjää EU-maissa ja vuodessa ainakin 10 000 aktiivista yrityskäyttäjää. Säännöt koskevat myös digimarkkinoilla toimivia yhtiöitä, joilla on EU:ssa vähintään 7,5 miljardin euron liikevaihto tai yli 75 miljardin euron markkina-arvo.
EU:n digimarkkinalainsäädäntö astui voimaan maaliskuussa. Myös Apple on valittanut uudesta sääntelystä ja katsoo sen vaarantavan käyttäjien tietoturvan.
Digimarkkinalainsäädännön avulla EU pyrkii estämään yritysjättejä rajoittamasta kilpailua omaksi hyväkseen. Yhtiöt eivät saa yhdistellä eri alustoilla kerättyjä henkilötietoa tai suosia omia palvelujaan. Käyttäjien pitää myös voida ladata sovelluksia virallisten sovelluskauppojen ohitse.
Sääntelyä rikkovia yhtiöitä voidaan sakottaa jopa kymmenen prosenttia niiden maailmanlaajuisesta liikevaihdosta. Sakko voi nousta 20 prosenttiin, jos rikkomukset ovat toistuvia.
3:41