Vihapuhe ja disinformaatio syyniin – EU on sopinut laista, joka suitsii eritoten Facebookia ja muita some-jättejä

Some-ikoneita puhelimessa.
Vaikka useat määräyksistä koskevat kaikkia yrityksiä, erittäin suurille alustoille on luvassa erityisvelvoitteita.Markus Mainka / Alamy
Julkaistu 23.04.2022 09:08

MTV UUTISET – STT

"Lain myötä päättyy aika, jossa suuret verkkoalustat ovat käyttäytyneet kuin ne olisivat liian suuria välittääkseen."

Euroopan unionissa on varhain lauantaina päästy sopuun digitaalisia palveluja koskevasta laista.

Lain tavoitteena on varmistaa tiukemmat seuraukset alustoille ja verkkosivustoille, joilla julkaistaan kiellettyjä sisältöjä. Tällaista sisältöä ovat esimerkiksi vihapuhe, disinformaatio ja kuvat lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Disinformaatiolla tarkoitetaan tarkoituksella levitettyä väärää tai harhaanjohtavaa tietoa.

– Kyllä, meillä on sopimus! EU:n sisämarkkinakomissaari Thierry Breton tviittasi.

– Lain myötä päättyy aika, jossa suuret verkkoalustat ovat käyttäytyneet kuin ne olisivat "liian suuria välittääkseen", Breton jatkoi.

Yhtiöiltä vaaditaan lisää avoimuutta

Lain myötä alustoja vaaditaan poistamaan laitonta sisältöä heti, kun sisältö huomataan. Sosiaalisten verkostojen tulisi poistaa määräajaksi käyttäjät, jotka toistuvasti rikkovat lakia.

Laki velvoittaa verkkokauppasivustot varmistamaan palveluissa myyvien tahojen taustat.

Lue myös: Hybridiuhkien asiantuntijalta tärkeä viesti suomalaisille: "Ei kannata uskoa kaikkia sotajoukkojen liikkeitä Suomen rajan tuntumassa"

Vaikka useat määräyksistä koskevat kaikkia yrityksiä, erittäin suurille alustoille on luvassa erityisvelvoitteita. Suuriksi alustoiksi määritellään ne, joilla on yli 45 miljoonaa aktiivista käyttäjää Euroopan unionissa. Yrityslistaa ei ole vielä julkaistu, mutta siihen tulee kuulumaan sellaisia toimijoita kuten Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft ja Twitter. Lisäksi listassa tullee olemaan alustoja kuten Tiktok, Zalando ja Booking.com.

Toimijat ovat velvollisia arvioimaan palveluidensa käyttöön liittyvät riskit ja poistamaan laitonta sisältöä. Heiltä vaaditaan myös lisää avoimuutta datastaan ja algoritmeistaan.

Osa suurempaa digipakettia

Laki on osa suurempaa digipakettia, jonka komissio esitteli alkujaan joulukuussa 2020. Paketin tarkoitus on säädellä digijättejä. Aiemmin tänä vuonna unionissa saavutettiin sopu digitaalisia markkinoita koskevasta laista.

Digimarkkinalailla pyritään puuttumaan verkon digijätteihin, joiden toiminnalla on vaikutusta miljoonien eurooppalaisten arkeen. Tietyt ehdot täyttävät suuret toimijat voitaisiin nimetä niin sanotuiksi portinvartijoiksi, ja lakiin on myös listattu joukko epätoivottuja käytäntöjä.

Jos portinvartijat eivät noudattaisi EU:n sääntöjä, niitä voisivat uhata sakot, jotka voisivat vastata suuruudeltaan jopa 10:tä prosenttia yhtiön maailmanlaajuisesta liikevaihdosta. Toistuvien rikkeiden kohdalla sakko voisi nousta jopa 20 prosenttiin.

Lue myös: Google vetää mainostulot ilmastokriisin kiistäjiltä

Tuoreimmat aiheesta

Digi