EU-parlamentti vaatii Navalnyin välitöntä vapauttamista ja tuomitsee Venäjän toimet

0:37img
Mihin Venäjä pyrkii Navalnyi-oikeudenkäynnillä?
Julkaistu 21.01.2021 17:56(Päivitetty 21.01.2021 18:22)

MTV UUTISET - STT

Euroopan parlamentti vaatii päätöslauselmassaan, että venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi vapautetaan välittömästi. Parlamentti myös tuomitsee Venäjän toimet ja vaatii EU:ta asettamaan uusia henkilöpakotteita Venäjää vastaan.

Parlamentti kehottaa EU-maita tarkastelemaan yhteistyötä Venäjän kanssa ja vaatii, että Nord Stream 2 -kaasuputken rakentaminen pysäytettäisiin. Vaatimus kaasuputkihankkeen keskeyttämisestä ei ole uusi, vaan parlamentti on vedonnut sen puolesta aiemminkin.

Päätöslauselma hyväksyttiin hyvin selkein äänin. Europarlamentaarikoista 581 äänesti päätöslauselman puolesta ja 50 sitä vastaan. 44 europarlamentaarikkoa äänesti tyhjää. Suomalaismepeistä kaikki muut äänestivät päätöslauselman puolesta paitsi perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen, joka ei osallistunut äänestykseen.

Parlamentti toivoo, että EU langettaisi pakotteita sekä Navalnyin pidättämisestä ja vangitsemisesta vastanneille henkilöille että sellaisille venäläisille oligarkeille, joilla on kytkös maan hallintoon. 

Parlamentti siis käytännössä haluaa, että esimerkiksi presidentti Vladimir Putinin sisäpiiriin kuuluvat henkilöt eivät saisi matkustaa EU:n alueelle ja että heidän EU:ssa olevat varat jäädytettäisiin. EU:n yhteisistä pakotteista päättäminen kuuluu kuitenkin jäsenmaiden pöydälle. Navalnyin tapauksesta keskustellaan ensi viikolla ulkoministerikokouksessa.

Navalnyi otettiin kiinni lentokentällä

Navalnyi palasi Venäjälle viime viikonloppuna ja hänet otettiin kiinni ehdollisen vankeustuomion ehtojen väitetystä rikkomisesta heti lentokentällä. Länsimaat ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista.

Ennen paluutaan Navalnyi vietti muutaman kuukauden Saksassa, jossa hän toipui myrkytyksestä, jonka kohteeksi hän joutui elokuun lopussa Tomskissa Siperiassa.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut, että Navalnyista otetuista näytteistä löytyi jälkiä Novitshok-ryhmän hermomyrkystä. Novitshokin käyttö viittaa siihen, että myrkytyksen takana oli Venäjän valtiollinen toimija.

Navalnyi itse on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä, joka hänen mukaansa toimi presidentti Vladimir Putinin käskystä.Venäjä on kiistänyt myrkyttämisen.

Lue myös: Niinistö kommentoi pääministeri Marinin Navalnyi-kannanottoa: "Asiasta ei käyty minkäänlaista etukäteiskeskustelua"

Tuoreimmat aiheesta

Aleksei Navalnyi