Venäjällä ei suhtauduta nykyisiin EU-pakotteisiin vakavasti, sanoi Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnalle puhunut oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi. Hänen mukaansa pakotteita pitäisi suunnata tarkemmin kohti vallan takana olevaa rahaa.
Navalnyi haluaa, että EU asettaisi pakotteita keskeisille venäläisille liikemiehille ja presidentti Vladimir Putinin lähipiirille, jotka käyttävät hyödykseen Venäjän nykyistä poliittista tilannetta ja tulevat sitten nauttimaan ylellisestä elämäntyylistä EU-maissa.
– Sanokaa Usmanoville, Abramovitshille, Rotenbergille ynnä muille: te toimitte Venäjän kansaa vastaan, te toimitte Eurooppaa vastaan, esitätte koko ajan, että Eurooppa on jotain pahaa, joten olkaa hyvä ja ottakaa huvijahtinne ja viekää ne johonkin Valko-Venäjän mukavista satamista, Navalnyi sanoi.
Navalnyi arvioi, että tällaiset oligarkkeihin kohdistuvat EU-pakotteet saisivat laajaa tukea venäläisiltä.Veljekset Arkadi ja Boris Rotenberg ovat liikemiehiä, jotka on luettu Putinin ystäväpiiriin. Boris Rotenbergilla on myös Suomen kansalaisuus.
Navalnyi aikoo palata Venäjälle
Navalnyi on yksi venäläisen opposition näkyvimmistä hahmoista. Hänet myrkytettiin elokuun lopussa Tomskissa Siperiassa, minkä jälkeen hän oli sairaalahoidossa Saksassa.
Navalnyi kertoi, ettei ole tehnyt tarkempia suunnitelmia siitä, miten voisi vaikuttaa Venäjän tilanteeseen maan ulkopuolelta, sillä hänen aikomuksenaan on toipua ja palata takaisin Venäjälle, jotta hän voi vaikuttaa järjestelmään sisältäpäin.
Navalnyi kiitti EU:lta saamaansa tukea ja sanoi, että tuella on myös laajempi merkitys koko Venäjän kansalle.
– En ole todellakaan ensimmäinen, enkä valitettavasti myöskään viimeinen, joka tulee myrkytetyksi, tapetuksi tai kohdelluksi tällä tavalla, Navalnyi sanoi.
Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut, että Navalnyista otetuista näytteistä löytyi jälkiä Novitshok-ryhmän hermomyrkystä. Novitshokin käyttö viittaa siihen, että myrkytyksen takana oli Venäjän valtiollinen toimija.
Myrkytyksen jälkeen EU on langettanut pakotteita kuudelle venäläiselle henkilölle ja yhdelle organisaatiolle. EU-parlamentti on tuominnut Navalnyiin kohdistuneen salamurhayrityksen.
Venäjä on virallisessa selvityksessään kiistänyt myrkytyksen.
Oppositiopoliitikko toivoo EU:n seisovan arvojensa takana
Ulkoasiainvaliokunnan keskusteluun osallistui kolme muuta venäläistä oppositiopoliitikkoa, jotka olivat Navalnyin kanssa pakoteasiassa samoilla linjoill
a. Vladimir Kara-Murza korosti, että poliittinen muutos tulee ajallaan ja venäläiset pystyvät siihen itse, joten ulkovaltojen puuttumista prosessiin ei kaivata.
– Odotamme, että seisotte arvojenne takana. Että lopetatte Venäjän kansalta varastavien, korruptoituneiden virkamiehien ja oligarkkien mahdollisuudet tulla Eurooppaan tuhlaamaan ryöstösaaliinsa viettämällä siellä lomiaan, lähettämällä vaimojaan ja rakastajiaan shoppailumatkoille ja ostamalla kiinteistöjä ja omaisuutta ja niin edelleen. Näin on ollut aivan liian kauan, Kara-Murza sanoi.
Kara-Murza kiitteli sitä, että niin sanottu eurooppalainen Magnitski-laki on viimein etenemässä. EU-komissio ehdotti uutta yhteistä menettelyä ihmisoikeusloukkausten vastaisiin pakotteisiin lokakuussa.
Väärinkäytöksiä paljastanut kirjanpitäjä ja juristi Sergei Magnitski kuoli vuonna 2009 venäläisessä vankilassa epäselvissä olosuhteissa. Ennen kuolemaansa häntä kidutettiin ja häneltä evättiin tarpeellinen lääketieteellinen hoito.
Magnitskin tapaus toi kansainvälisesti esiin venäläisten tietovuotajien ja poliittisten vastustajien vainon.
Oppositio toivoo estotonta pääsyä vaaleihin
Venäjän oppositiolla riittää huolenaiheita, ja yksi niistä on se, missä määrin oppositioehdokkaiden osallistuminen ensi vuoden duumanvaaleihin estetään.
Ulkoasianvaliokunnalle puhuneet oppositiopoliitikot muistuttivat, että esimerkiksi Moskovan vaaleissa useita opposition ehdokkaita ei päästetty asettumaan ehdolle. Ehdolle pyrkineitä otettiin myös kiinni.
Navalnyi kuvailee ensi vuoden duumanvaaleja kriittiseksi hetkeksi. Hänen mukaansa olennaisinta on juuri se, päästetäänkö kaikkia osallistumaan vaaleihin. Vilppiä ja väärinkäytöksiä hän pitää odotettavina, sillä vaalit eivät ole Venäjällä vapaat.
– Pyydään Euroopan parlamenttia ja kaikkia eurooppalaisia poliitikkoja suhtautumaan tuleviin vaaleihin hyvin yksinkertaisella tavalla: Jos kaikki saavat osallistua vaaleihin, voimme keskustella asiasta pidemmälle. Mutta jos osa jätetään ulkopuolelle, ei sellaisten vaalien tulosta tule koskaan hyväksyä, Navalnyi sanoi.