EU pohtii uusia Venäjän vastaisia pakotteita. Kremlin mukaan mahdollinen öljynvientikielto tuntuisi myös Euroopassa, uutisoi uutistoimisto Reuters.
EU-maiden ulkoministerit ovat kokoontuneet Brysseliin keskustelemaan Euroopan turvallisuustilanteesta.
Venäjän hyökkäys on kestänyt 26 päivää ja maa on kiristänyt otteitaan tulittamalla säälimättömästi myös siviilikohteita.
Humanitaarinen kriisi onkin lisännyt länsimaiden painetta päättää uusista entistä kovemmista pakotteista.
EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell kertoi ennen ulkoministerien kokouksen alkua, että he keskustelevat uusista Venäjän vastaisista pakotteista energia- ja öljysektorille.
Osa Euroopan unionin ulkoministereistä haluaisi asettaa Venäjälle öljynvientikiellon osana uusia pakotteita.
– On väistämätöntä, että alamme keskustella energiasektorista ja voimme ehdottomasti puhua myös öljystä, koska se on Venäjän suurimpia tulonlähteitä, Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis totesi ennen ulkoministerien kokouksen alkua.
Landsbergisin mukaan Liettua pyrkii pääsemään eroon riippuvuuksistaan Venäjän energiatuonnin suhteen.
– Meidän on vähennettävä energiariippuvuutta ja se on tehtävä mahdollisimman nopeasti.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:53
Näin Kreml vastasi öljynvientikieltohuhuihin
Öljyn ja kaasun vienti nimenomaan Eurooppaan on Venäjälle todella suuri tulonlähde. Pääministeri Sanna Marin (sd.) onkin aiemmin kommentoinut, että hankkimalla energiaa Venäjältä länsimaat tukevat Venäjän hyökkäystä Ukrainassa.
Öljynvientikielto Eurooppaan olisikin tuntuva pakote, mutta sitä se olisi myös Euroopalle. Alankomaiden pääministeri Mark Rutte huomauttaa, ettei öljyn tuontia Venäjältä voida pysäyttää yhdessä yössä.
– Euroopan itä- ja länsiosissa on liian monta jalostamoa, jotka ovat edelleen täysin riippuvaisia Venäjältä tuodusta öljystä ja kaasusta. Itseasiassa kaasuriippuvaisuus on ollut pahentumassa, hän totesi.
Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan öljynvientikielto iskisi lujasti Eurooppaan, uutisoi Reuters.
Kaksi viikkoa sitten Yhdysvallat kielsi öljyn, kaasun ja energian tuonnin Venäjältä. Tuolloin päätös tehtiin tiiviissä yhteyksissä Yhdysvaltojen liittolaisten ja kumppaneiden kanssa.
– Yhdysvallat tuottaa paljon enemmän öljyä kuin kaikki Euroopan maat yhteenlaskettuna. Olemme itse asiassa energian nettoviejä. Me pystymme ottamaan tämän askeleen, kun muut eivät, presidentti Joe Biden sanoi puheessaan kaksi viikkoa sitten.
Lue myös: Näillä tavoilla Eurooppa on riippuvainen Venäjän kaasusta ja öljystä – katso video
Ulko- ja puolustusministerit kokoontuvat Brysseliin – mukana Haavisto ja Kaikkonen
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) osallistuu EU-maiden ulkoministerikokoukseen. Lisäksi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) osallistuu puolustusministerien tapaamiseen, niin ikään Brysselissä.
Ulko- ja puolustusministerien on määrä hyväksyä yhteisistunnossaan EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä koskeva strateginen kompassi.
EU:n ulkoministerit keskustelevat epävirallisesti myös Moldovan ulkoministerin Nicu Popescun kanssa.
Keskusteluissa käsitellään Ukrainan sodan vaikutuksia Moldovaan, joka on ottanut vastaan väkilukuun suhteutettuna eniten Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä.
1:21