Euroopan suurimmaksi tähdännyt sirkkakasvattamo ei saanut tuotantoaan toimimaan. Suurin yksittäinen ongelma oli sirkkojen karkailu tuotantolaatikoistaan.
Marraskuussa 2017 yrittäjä Vesa-Matti Marjamäki kertoi perustavansa Loviisaan Strömforsin ruukkialueelle Euroopan suurimman sirkkakasvattamon. Tehtaan piti tuottaa heti ensimmäisessä vaiheessaan kymmeniä tonneja kotisirkkoja vuodessa ja työllistää parikymmentä henkeä. Suunnitelmissa oli kasvattaa kapasiteettia nopeasti satoihin tonneihin.
Toisin kävi. Tehtaasta tuli ulos vain muutamia satoja sirkkakiloja. Tammikuussa omistajat päättivät lopettaa toiminnan.
Marjamäen mukaan tehdas taisteli yhdeksän kuukautta, mutta ei saanut tuotantoaan toimimaan.
– Osa ongelmista saatiin korjattua, mutta uusia tuli jatkuvasti. Emme missään vaiheessa päässeet teolliseen tuotantovaiheeseen ja painamaan kaasua, hän kertoo.
Sirkat karkailivat tuotantolaatikoistaan
Suuren mittaluokan kasvattamossa tehokkuuden piti tulla esimerkiksi tavallista isommista kasvatusyksiköistä. Ne eivät kuitenkaan toimineet halutulla tavalla, vaan sirkat karkailivat tuotantolaatikoista.
– Näin jälkikäteen voi sanoa, että laatikkovalintamme oli väärä. Jos olisimme saaneet sen toimimaan, muut ongelmat olisi saatu ratkaistua nopeammin ja olisimme olleet maailman mittakaavassa kilpailukykyisiä.
Tuotantolaitteisto oli suomalaisen Nordic Insect Economyn, jonka oli määrä myös ostaa hyönteiset ja vastata jakelusta elintarviketeollisuudelle.
– Yhteistyökuviomme muuttuivat vuoden lopussa, ja minun olisi itse pitänyt hoitaa myynti ja markkinointi. Jatko olisi vaatinut merkittäviä rahallisia ja ajallisia investointeja, eivätkä ne nyt tuntuneet mielekkäiltä, Marjamäki sanoo.
"Tekemättä jättäminen olisi harmittanut enemmän"
Myös markkinatilanne on muuttunut. Kotimaassa pieniä tuottajia on tullut mukaan vauhdilla, ja sirkkakilon hinta on reilussa vuodessa puolittunut. Sirkkatuotteet eivät kuitenkaan ole päätyneet kuluttajien kauppakasseihin sillä tahdilla kuin alan toimijat olisivat toivoneet.
Loviisan-projektissa oli mukana pakkauksistaan tunnetun Pyrollin omistava Uusitalon perhe. Marjamäki itse omisti tehtaasta 80 prosenttia, ja hän kertoo investoineensa tuotantoon satoja tuhansia euroa, mutta ”miljoona ei mennyt rikki”. Mönkään mennyt hanke ei silti kaduta.
– Investointia tehdessä kysyin itseltäni, harmittaako enemmän se, että investoinnin jättää tekemättä, vai se, että häviää rahat. Edelleen ajattelen, että tekemättä jättäminen olisi harmittanut enemmän.