Ennakkosuosikki valittiin Euroopan parlamentin uudeksi puhemieheksi – täillainen on Suomi-kytköksenkin omaava Roberta Metsola

LK: 180122 Roberta Metsola, Malta, EU
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 18.01.2022 05:38(Päivitetty 18.01.2022 12:10)

MTV UUTISET – STT

Euroopan parlamentti valitsi itselleen uuden puhemiehen. Ennakkosuosikkia kuvaillaan suorapuheiseksi sillanrakentajaksi, joka pyrkii ratkomaan asioita pragmaattisesti.

Euroopan parlamentin uudeksi puhemieheksi on valittu Roberta Metsola. Maltalainen Metsola onnistui saamaan yli puolet annetuista äänistä jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. 

Ennakkosuosikin viittaa kantanut Metsola kuuluu parlamentin suurimpaan ryhmään, keskustaoikeistolaiseen Euroopan kansanpuolueeseen (EPP).

Roberta Metsola on tuttu monelle suomalaispoliitikolle, sillä hänen puolisonsa on suomalainen Ukko Metsola, joka puolestaan on ollut aktiivinen kokoomuksen riveissä.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) kertoo, että Metsolan pariskunta on nähty edustamassa kokoomuksen tapahtumissa niin Brysselissä kuin Suomessa.

Kokoomusmepit Virkkunen, Sirpa Pietikäinen ja Petri Sarvamaa kuvaavat Roberta Metsolaa aikaansaavaksi ja yhteistyökykyiseksi poliitikoksi.

Pietikäinen korostaa Metsolan pitkää EU-kokemusta ja hyvää tuntemusta päätöksentekokoneiston eri puolista.

– Hänellä on eteenpäin katsovia näkemyksiä koko EU:n tulevaisuudesta, Pietikäinen sanoo.

Suorapuheinen sillanrakentaja

Myös Virkkunen luonnehtii Metsolaa ajatusmaailmaltaan moderniksi eurooppalaiseksi. Parlamentissa Metsola on toiminut muun muassa oikeusvaltio- ja maahanmuuttokysymysten parissa.

Viimeisimmäksi Metsola on ollut parlamentin ensimmäisenä varapuhemiehenä. Hän nousi tehtävään vuonna 2020, kun irlantilaisesta Mairead McGuinnessistä tuli EU-komissaari.

Sarvamaa kuvaa Metsolaa määrätietoiseksi ja selkeäksi poliitikoksi, joka viestii näkemyksiään suoraankin.

– Hän menee eteenpäin koko ajan, ja hän pyrkii ratkomaan asioita pragmaattisesti.

Sarvamaa arvioi, että suorapuheisuudesta huolimatta Metsolalla on taitoa tehdä kompromisseja. Yhteistyökykyä korostavat myös Pietikäinen ja Virkkunen.

– Hänellä on vahvat omat arvot, mutta hän pystyy hyvin neuvottelemaan myös eri mieltä olevien ihmisten kanssa, Virkkunen sanoo.

Virkkusen mukaan Metsola on ottanut EPP-ryhmän sisälläkin eräänlaista sillanrakentajan roolia.

Vain kaksi naista aiemmin

Metsola on vasta kolmas nainen puhemiehen tehtävässä. Lisäksi 43-vuotiaana hän on EU-parlamentin historian nuorin puhemies.

Virkkunen ja Pietikäinen pitävät hienona asiana sitä, että parlamentin johtoon nousi pitkästä aikaa nainen.

– On jo aika saada hyvä, pätevä, kokenut ja osaava nainen parlamentin johtoon. On siitä aikaa ollutkin, ja kovin vähän heitä on ollut, Pietikäinen sanoo.

Edellinen nainen tehtävässä oli vuosina 1999–2002 puhetta johtanut ranskalainen Nicole Fontaine. Ensimmäinen nainen EU-parlamentin puhemiehenä oli ranskalainen Simone Veil vuosina 1979–1982.

Pienen maan edustaja

Virkkunen ja Sarvamaa pitävät myönteisenä asiana sitä, että ennakkosuosikki puhemieheksi tuli vaihteeksi pienestä jäsenmaasta.

Saarivaltio Malta on EU-maiden pienin niin pinta-alaltaan kuin asukasluvultaan.

Viime vuosina puhemiehet ovat tulleet suurista jäsenmaista: edelliset kaksi puhemiestä olivat italialaisia, ja sitä ennen parlamentin johdossa oli saksalainen.

Pietikäinen kuitenkin muistuttaa, että puhemies edustaa ennen kaikkea EU-parlamenttia.

– Puhemies puhuu koko parlamentin vaikutusvallalla, ja hänen suurin kykynsä ja tehtävänsä on löytää ja muodostaa itselleen tuki ja uskottavuus.

– Sitten kun se on saavutettu, niin hänellä on koko parlamentin valta ja voima takanaan, olipa puhemies sitten Maltalta tai Saksasta, Pietikäinen toteaa.

Vaalia varjostaa suru

Vaalikauden alussa poliittiset ryhmät sopivat, että puhemiehen tehtävä siirtyisi 2,5 vuoden jälkeen sosiaalidemokraattien (S&D) ryhmältä EPP-ryhmälle.

Viime vuonna arvuuteltiin, lähtisikö S&D-ryhmä haastamaan aiempaa sopua, mutta lopulta haastamisaie ei ole näyttänyt toteutuvan.

Vaalia on varjostanut suru, sillä parlamentin edellinen puhemies David Sassoli kuoli viime viikolla. Sassoli oli ollut sairaalahoidossa Italiassa tapaninpäivästä lähtien.

Sassoli hautajaiset järjestettiin perjantaina Roomassa. Maanantaina parlamentin täysistunnon aluksi pidettiin muistohetki Sassolille.

Lue myös: EU-parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut – Sanna Marinilta syvä osanotto

Hautala ehdolla varapuhemieheksi

Puhemiehen valinnan jälkeen EU-parlamentti äänestää myös varapuhemiehistä. Parlamentissa on yhteensä 14 varapuhemiehen paikkaa.

Suomalaisista europarlamentaarikoista ehdolla on vihreiden Heidi Hautala.

Hautala on toiminut varapuhemiehenä jo aiemmin, ja hänen odotetaan saavan jatkoa pestilleen.

Lue myös: MTV Uutisten presidenttikysely: Tässä ovat puolueiden piiriväen suosikit – SDP:ssä kaksi vahvaa, kokoomuksella yllättävä ykkönen

Juttua korjattu 18.1.2022: Metsolan ikä korjattu. Juttua täydennetty tuoreilla tiedoilla 18.1.2022 kello 12.15.

Tuoreimmat aiheesta

EU