Ympäristöjärjestö WWF lukee Itämeren rantavaltioille madonluvut laiskuudesta Itämeren suojelemisessa. Valtioiden lupauksista huolimatta Itämeren elpyminen on järjestön mukaan ollut verkkaista, ja itse asiassa meren tila on jossain määrin jopa huonontumassa.
WWF julkaisi selvityksensä maanantaina eli päivä ennen kuin Itämeren suojelusta vastaavat ministerit kokoontuvat Brysseliin keskustelemaan Itämeren nykytilasta ja tulevaisuudesta.
WWF:n arvioinnissa kiinnitettiin huomiota rehevöitymisen ehkäisyyn, haitallisten aineiden torjuntaan, luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen ja meriliikenteen turvallisuuden lisäämiseen. Selvityksen mukaan näissä kaikissa on parantamisen varaa.
Itämeren suojelun toimintaohjelma
- Itämeren merellisen ympäristön suojelukomission (Helcom) Itämeren toimintaohjelma hyväksyttiin marraskuussa 2007.
- Tavoitteena on Itämeren hyvä ekologinen tila vuoteen 2021 mennessä.
- Ohjelmassa ovat mukana Itämeren pahimmat ympäristöongelmat, jotka liittyvät rehevöitymiseen, haitallisiin ja vaarallisiin aineisiin, biodiversiteettiin ja luonnonsuojeluun sekä merellisiin aktiviteetteihin ja merenkulun ympäristönsuojeluun.
- Rehevöitymisen torjumiseksi rantavaltioille on asetettu alustavat enimmäismäärät typen ja fosforin päästöille.
- Suomen tulee vähentää Suomenlahteen tulevaa typpikuormitusta 1 200 tonnia ja fosforikuormitusta 150 tonnia vuoteen 2021 mennessä.
- Toimintaohjelman allekirjoittivat Suomi, Latvia, Liettua, Puola, Ruotsi, Saksa, Tanska, Venäjä ja Viro.
Parhaimmin Itämeren suojeluohjelmaa on toteuttanut Ruotsi, ja sen perässä on Suomi. Jumbosijaa pitää Venäjä. WWF painottaa, että mikään rantavaltioista ei ole ryhtynyt riittäviin suojelutoimiin.
Allekirjoittamassaan Itämeren suojeluun tähtäävässä toimenpideohjelmassa rantavaltiot sitoutuivat parantamaan Itämeren tilaa merkittävästi vuoteen 2021 mennessä.
Suomi sai WWF:n selvityksessä kärkipisteet merenkulun ympäristöystävällisyyden parantamisessa. Toimissa, joilla vähennetään haitallisten aineiden pääsyä Itämereen, Suomi oli jaetulla toisella sijalla.
Jaetulla toisella sijalla Suomi oli myös osiossa, jossa arvioitiin toimia luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.
Vielä on kolme vuotta aikaa
WWF Suomen ohjelmajohtajan Sampsa Vilhusen mukaan nykyisellä vauhdilla kaikkia sovittuja suojelutoimia ei saada toteutettua ennen takarajaksi asetettua vuotta 2021.
– Itämeri kärsii edelleen monista ympäristöhaitoista, kuten rehevöitymisestä ja haitallisten vieraslajien leviämisestä, Vilhunen sanoo tiedotteessa.
Hän kuitenkin muistuttaa, että vielä on aikaa toteuttaa Itämeren suojeluohjelmassa sovittuja toimia.
– Ei ole tarpeellista vielä alkaa puhua tavoitevuoden siirtämisestä tai siitä, mitä tapahtuu vuoden 2021 jälkeen. Se vie huomiota pois faktalta, että vielä on kolme vuotta aikaa toteuttaa nykyisen suunnitelman mukaisia suojelutoimia, joilla Itämeren tilaa voidaan parantaa.
Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa viime vuoden lopulla. Katso keskustelu videolta.
7:15