Järvien pintavedet ovat olleet muutamia asteita pitkän ajan keskiarvoa korkeammalla tänä kesänä. Ympäristökeskuksen mukaan ilmastonmuutos uhkaa Suomen vesiä.
Suomen ympäristökeskuksen vesikeskuksen johtaja Anna-Stiina Heiskasen mukaan vielä näin lyhyellä aikavälillä ei voida puhua suurista muutoksista vesistöissä.
– Totta kai jos ääritilanteet tulevat useammin ja toistuvat, niillä tulee olemaan vaikutuksia myös vesien tilaan ja vesiluontoon monellakin tapaa.
Lue lisää: Sinilevätilanne on pahentunut eri puolilla Suomea – katso rantapelastajan ohjeet oireiden välttämiseen
Euroopan Unionin mittareilla lähes 90 prosenttia suomalaista järvistä ovat ekologiselta tilaltaan hyvässä kunnossa.
Heiskasen mukaan Suomen järvien tilanne onkin kaiken kaikkiaan hyvä.
– Toki meillä on alueellisia eroja, on useita satoja järviä jotka vaativat kunnostusta, jotta ne saavuttaisivat hyvän tilan. Siinä mielessä vielä on paljon tehtävää.
Näin järviä kunnostetaan
Heiskasen mukaan ensisijaisesti on tärkeintä pyrkiä vähentämään kuormitusta, joka tulee järvien ulkopuolelta.
– Tekemällä luonnonmukaisia ratkaisuja, kosteikkoja, virtaushidasteita tai luonnonmukaisia kaksitaso-ojauomia, hän luettelee mahdollisia toimenpiteitä.
Lisäksi järvessä voidaan erilaista toimenpiteitä. Yksi näistä on tehdä hoitokalastus, eli särkikalojen poistaminen.
– Kalat ovat ravinnepommeja. Eli poistamalla kalabiomassaa saadaan paljon ravinteita, etupäässä fosforia, joka on järven rajoittava ravinne.
Kaloissa on myös ravintoverkkovaikutuksia: särkikalat pöyhivät pohjaa, joka aiheuttaa ravinteiden vapautumista pohjasta.