Suora demokratia, huumeiden laillistaminen, päätösten täysi läpinäkyvyys sekä turvapaikka tietovuotaja Edward Snowdenille – tässä ovat mahdollisen tulevan Euroopan pääministeripuolueen keskeiset vaaliteemat.
Brittilehti The Guardianin mukaan piraattipuolue on suursuosikki voittamaan parlamenttivaalit Islannissa. Vaalit järjestetään ennenaikaisesti lokakuun lopulla, kun Sigmundur David Gunnlaugsson joutui huhtikuussa eroamaan pääministerin tehtävistä salattuaan perheensä omaisuutta ulkomailla. Asia selvisi niin sanotuista Panama-papereista.
Gunnlaugssonin tilalle väliaikaiseksi pääministeriksi nousi maatalousministeri Sigurdur Ingi Johansson. Viimeisimmissä gallupeissa Johanssonin konservatiivinen itsenäisyyspuolue on saanut 24 prosentin kannatuksen – piraattipuolue sen sijaan yli 28 prosentin tuen. Suomessa piraattipuolueen kannatus on noin prosenttiyksikön luokkaa.
Toisin kuin Suomessa, piraateilla on Islannissa jo edustusta parlamentissa, Althingissa. 63-jäseniseen parlamenttiin valittiin kolme piraattipuolueen edustajaa vuonna 2013, kun puolue sai vaaleissa viiden prosentin kannatuksen.
Islantilainen politiikan tutkija Eva Heida Önnudottir piti piraattien tuolloista menestystä selkeänä kansalaisten protestina nykyistä poliittista järjestelmää kohtaan. Vastaavia liikkeitä ovat tutkijan mukaan Podemos Espanjassa sekä Syriza Kreikassa. Nykyisellä kannatuksella piraatit ovat pääsemässä tosissaan kiinni vallan kahvaan.
– Kolme vuotta myöhemmin kyse ei ole vain protestista. Vaikka heillä ei ole monellakaan osa-alueella selkeää teemaa, ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita puolueen aikeista uudistaa demokraattista päätöksentekoa läpinäkyvyyttä lisäämällä, Önnudottir jatkaa.
Piraatit tavoittelevat lisää ääniä erityisesti nuorilta. He ovat pyytäneet Pokemon Go -peliä Islannissa kehittävältä yhtiöltä luomaan Pokemon-varusteita sisältäviä Pokestop-asemia äänestyspaikoille.
– Olemme hiljalleen käsittämässä, mitä on tapahtumassa. Tämä on erikoista ja jännittävää, kertoo piraattipuoluetta johtava Birgitta Jonsdottir.
Jonsdottirin mukaan Islannin muutosta ei johdeta pelolla, vaan rohkeudella ja toivolla.
– Olemme suosittuja, emme populisteja (We are popular, not populist), Jonsdottir jatkaa Guardianin haastattelussa.
Önnudottir uskoo, että piraatit saavat vaaleissa ainakin 20–25 prosentin kannatuksen.
– Sen jälkeen heidän menestyksensä riippuu siitä, mitä he todella saavat aikaan. Tuollaisilla kannatusluvuilla muuttuu herkästi osaksi (nyky)järjestelmää, Önnudottir muistuttaa.