"Vihaan vaaleja!" – Islantilaiset valitsivat parlamenttia jo toistamiseen vuoden kuluessa

Islannin pääministeri Bjarni Benediktsson
Pääministeri Bjarni Benediktssonin (kuvassa) hallitus kaatui syyskuussa, kun Valoisa tulevaisuus -puolue jätti hallituksen.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 28.10.2017 20:20

MTV UUTISET – STT

Islantilaiset valitsivat lauantaina edustajia maan 63-paikkaiseen parlamenttiin jo toista kertaa vuoden kuluessa.

Pääministeri Bjarni Benediktssonin hallitus kaatui syyskuussa, kun Valoisa tulevaisuus -puolue syytti pääministeriä luottamuksen pettämisestä ja jätti hallituksen. Kriisi kumpusi pääministerin isän kirjoittamasta suosituskirjeestä tuomitulle pedofiilille. Hallitusta syytettiin kirjeen salailusta.

Vaalitulos selviää vasta sunnuntaina.

Mielipidemittauksen mukaan pääministerin konservatiivinen itsenäisyyspuolue ja vasemmistovihreä liike kisaavat suurimman puolueen paikasta. Itsenäisyyspuolueelle povataan 25 prosentin äänisaalista ja vasemmistovihreille noin 20 prosenttia. Sosiaalidemokraattien odotetaan saavan 15 prosenttia, kertoo Morgunbladid-lehti.

–  On hyvä juttu, että meillä on jo toiset ennenaikaiset vaalit. Olen iloinen, että Islannilla on mahdollisuus muuttua ja muodostaa uusi hallitus, sanoi johtaja Ragnar Veigar Gudmundsson, 39.

Edelliset parlamenttivaalit olivat viime vuoden lokakuussa, kun Panaman-papereihin liittynyt kohu oli kaatanut edistyspuolueen Sigmundur David Gunnlaugssonin hallituksen.

Osa saarivaltion 335  000 asukkaasta oli jo täysin tympääntynyt poliitikkojen toimintaan.

–  Vihaan vaaleja, ja tämä tulee olemaan viimeinen kerta kun äänestän. Tahdon muutosta! Nyt samat konnat palaavat valtaan uudelleen ja uudelleen, kiivaili Jonsson Hjorttur, 55.

Jarya Sukuayn, 23, mukaan valtaapitävät ovat erkaantuneet pahasti kansasta.

–  Käyn työssä kaupassa, eikä palkkani riitä toimeentuloon. Hallituksessa istuvat eivät ymmärrä työläisiä, koska heillä on kaikilla rikkaat vanhemmat, hän perusteli

Reykjavikin yliopiston professorin Arnar Thor Jonsson ennakoi, että hallitusneuvotteluista voi tulla vaikeat ja pitkät. Viime vuoden lokakuun vaalien jälkeen neuvottelut kestivät kolme kuukautta. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat