Poikkeuksellinen kuivuus koettelee Eurooppaa. Euroopan komission tutkimuskeskuksen mukaan kuivuus voi olla pahin 500 vuoteen. Metsäpalot ovat aiheuttaneet ennätyksellisiä tuhoja ja monien jokien vedenkorkeus on laskenut huolestuttavasti.
Puistot ja nurmikentät ovat kuivuuden myötä monessa Euroopan kaupungissa muuttuneet vihreistä ruskeiksi. Suurtenkin jokien vedenkorkeus on laskenut ja esimerkiksi Rein-joella vesikuljetukset ovat hätää kärsimässä. Metsäpalojen liekit ovat jo nyt aiheuttaneet mittaushistorian laajimmat tuhot ja palokausi jatkuu edelleen. Euroopan komission tutkimuskeskuksen mukaan kuivuus on pahin kenties 500 vuoteen.
– Ilmastonmuutoksen myötä koemme enemmän tällaisia ääreviä tilanteita kuten paikalleen jämähtäneitä helleaaltoja, jotka johtavat usein kuivuuteen ja toisaalta matalapaineet saattavat kulkea samaa reittiä ja se sitten taas tuottaa tulvaongelmia. Kun arktinen alue lämpenee, niin se muuttaa koko pohjoisen pallonpuoliskon sääjärjestelmien käyttäytymistä ja se muutos on myöskin käynnissä, sanoo Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri Petteri Taalas.
Kuivuus on laskenut vedenpintaa Rein-joella ja vesikuljetukset ovat vaikeutuneet.Reuters
"Emme voi enää pysäyttää jäätiköiden sulamista"
Helle- ja kuivuusennätyksiä rikotaan kiihtyvään tahtiin.
– Olemme koko ajan rikkoneet ennätyksiä. Niitä rikottiin viime vuonna Kanadassa ja Euroopassa ja nyt taas rikotaan joitakin ennätyksiä. Tällä tavalla se ilmastonmuutos näkyy. Toki säässä on myös luonnollista vaihtelua eikä kaikkea pidä selittää ilmastonmuutoksella, muistuttaa Taalas.
Taalaksen mukaan jäätiköiden sulamista emme enää voi pysäyttää, mutta sääilmiöihin voimme vielä vaikuttaa.
– Jäätiköt tulevat sulamaan jopa tuhansien vuosien ajan, ja muualla tämä tulee vaikuttamaan meriveden pinnan nousuun. Puhutaan puolen metrin molemmin puolin olevasta merenpinnan noususta per vuosisata. Se on menetetty peli. Sen sijaan sääilmiöiden kielteinen kehitys voidaan pysäyttää noin 2060-luvulla, jos me onnistumme päästöjen rajoittamisessa, uskoo Taalas.
Lue myös: Näin arktisen alueen odotettua hurjempi lämpeneminen iskee Suomeen – "Tulemme kokemaan jopa kolminkertaisen lämpenemisen muuhun maailmaan verrattuna"
"Fossiilisista polttoaineista on luovuttava"
Eri puolilla maailmaa riehuvat sään ääri-ilmiöt saattavat osaltaan herätellä hallituksia ilmastotoimiin.
– Se, että ilmastonmuutos on havaittavissa, niin se tarkoittaa sitä, että myös eri maiden hallitukset tiedostavat, että tämä on ongelma ja sille halutaan jotain tehdä. Muutoksiin pitää sopeutua, mutta vielä tärkeämpää on, että napakasti ryhdytään torjumaan ilmastonmuutosta eli luovutaan fossiilisista polttoaineista lähivuosikymmeninä, linjaa Taalas.
Lämpenemistä tuskin voidaan enää pysäyttää 1,5 asteeseen, mutta kahden asteen tavoite on Taalaksen mukaan vielä mahdollinen, jos päästövähennyksistä löytyy maailmanlaajuinen sopu ja kaikki valtiot saadaan mukaan toimiin.