Tämä skenaario uhkaa Pohjois-Eurooppaa – asiantuntija: "lmasto muuttuisi totaalisesti"

Sään ääri-ilmiöt ovat tulleet tiettyyn rajaan saakka jäädäkseen, sanoo Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa.

Pitkäaikainen ympäristöekonomian professori sekä Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikaisen mukaan sään ääri-ilmiöt voimistuvat tasaisesti koko ajan.

– Erityisesti trooppiset myrskyt ovat hyvä esimerkki, miten paljon näitä esiintyy, hän sanoo. 

– Ne jyrkkenevät, frekvenssi kasvaa, ja sitten se on ihmisen sopeutumistaidosta kiinni, että kuinka suuret tuhot ovat. Tällä hetkellä tuhot näyttävät kasvavan. 

Ollikaisen mukaan sään ääri-ilmiöt ovat tulleet jäädäkseen "tiettyyn rajaan saakka", vaikka ilmaston lämpeneminen saataisiin pysähtymään. 

– Jos ihmiskunta onnistuu rajoittamaan globaalin keskilämpötilan nousun puoleentoista asteeseen vuosituhannen loppuun mennessä, niin tässä välissä näemme kärjistyvää tilannetta, hän sanoo.

– Sitten tasapainoudumme jollekin tasolle, jossa näitä ilmiöitä on enemmän kuin mitä niitä oli esiteollisena aikana tai vaikka 1900-luvun puolella.

"Riskejä on paljon"

Ollikaisen mukaan ilmaston lämpenemisen mukana nähdään useita riskejä. 

– On arvioitu, että 2030-luvulla Pohjoinen jäämeri on ensimmäistä kertaa koko ajan kesäsula, hän kertoo.

Tämä johtaisi pohjoisessa kiihtyvään lämpenemiseen lumi- ja jääpeitteen vähetessä.  

Muista meriympäristön muutoksista Ollikainen nostaa esiin merenpinnan nousun. Samoin rannikkotulvat tulevat olemaan yhä suurempi ongelma esimerkiksi Floridassa, Bangladeshissa, New Yorkissa ja Hollannissa, hän luettelee.

Atlantin kiertovesivirtaus eli AMOC sekä sen kyljessä Golfvirta ovat jo heikentyneet.

– Sillä saattaa olla todella isoja vaikutuksia, jos se niin sanotusti romahtaa, Ollikainen toteaa.

Romahduksen vaikutuksia olisivat muun muassa Etelämantereen jäiden nopea sulaminen, Amazonin sademetsä vaaraantuminen ja Päiväntasaajan molemmin puolin puhaltavien pasaatituulten sekä monsuunien muutokset.

– Jos Golfvirta muuttuu, esimerkiksi Pohjois-Euroopan ilmasto muuttuisi totaalisesti, samanlaiseksi kuin Kanadan pohjoisosa, Ollikainen toteaa.

Samoin rankkasateet ovat Ollikaisen mukaan myös tyypillinen piirre sään ääri-ilmiöiden kehittymisestä.

Ilmasto voidaan vielä pelastaa

Erityisen haastavat olosuhteet nähdään Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä, joissa kärsitään sekä kuivuudesta että korkeista lämpötiloista. 

Olosuhteet johtavat vesipulaan sekä maatalouden ongelmiin. 

– Joudumme keksimään uudenlaisia ruoantuotantoratkaisuja, että pidämme ihmiset siellä hengissä, Ollikainen sanoo. 

Uhkaavasta tilanteesta huolimatta ilmaston pelastaminen on vielä mahdollista, Ollikainen toteaa.

– Kyllä näitä muutoksia tullaan näkemään paljon, mutta kyllä meille on asteittain kertymässä keinot, joilla saamme kasvihuonekaasupäästöt kuriin, hän sanoo.

Millaisia muutoksia ilmastossa Lapista kotoisin oleva Ollikainen on nähnyt kotiseudullaan ja millaisena hän näkee Lapin matkailun? Katso alla olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat