Euroviisuilla on hintansa – kisat maksavat suomalaisille veronmaksajille ainakin 100 000 euroa

Joka vuosi järjestettävät Euroviisut alkavat tänään tiistaina semifinaalilla, jossa Suomikin esiintyy. Kisat järjestetään tänä vuonna Tel Avivissa, Israelissa. Yleisradio ei paljasta yksityiskohtaisia tuotantokustannuksia vedoten liikesalaisuuden piirissä oleviin sopimuksiin.

Tel Avivista tavoitettu Yleisradion tuottaja Anssi Autio mainitsee kuitenkin yhden kisoihin liittyvän merkittävän kuluerän. Suomen osallistumismaksu on tänä vuonna 130 000 euroa. Summasta kuitenkin palautuu myöhemmin hänen mukaansa noin 25 000 euroa.

Aution mukaan Euroviisujen kustannuksia jaetaan maiden kesken osallistumismaksujen kautta. Euroviisujen järjestäjä EBU, eli Euroopan yleisradiounioni ja sponsorit osallistuvat myös osaltaan kuluihin.

Rahaa kuluu myös jokaisen maan lavaesiintymiseen, jonka kulut ovat kunkin maan omalla vastuulla. Yleisradio ei paljasta tarkkaa summaa, mutta Anssi Autio kertoo sen olevan kymmenien tuhansien luokkaa, ja että tämän vuoden budjetti on viime vuosien tasolla.

Kustannukset riippuvat esityksen tyylistä ja toteutuksesta. Muihin maihin verrattuna Suomen kustannukset lienevät kohtuulliset, sillä Suomea edustavien Daruden ja Sebastian Rejmanin esityksessä ei käytetä esimerkiksi kallista pyrotekniikkaa.

– Tänään semifinaaleissa esiintyvän Kyproksen pyrotekniikkoihin menee yksinään moninkertaisesti meidän kokonaisbudjetin verran, kertoo Autio.

Tulopuolella rahaa tulee muun muassa äänestäjiltä perittäviltä äänestysmaksuista, jotka esimerkiksi Suomessa maksavat euron ääneltä. Äänestämisestä kerätyt maksut menevät EBU:n ja isäntämaan järjestäjän kirstuun.

– Niistä ei tule latiakaan Ylelle tai esiintyjille, Autio toteaa.

Israelia on syytetty valkopesusta

Tämän vuoden euroviisuihin liittyy poliittisia jännitteitä käynnissä olevan Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin ja Israelin valtion saaman kritiikin vuoksi. Israelia on syytetty valkopesusta, jossa se käyttää kisoja hyödykseen kiillottaakseen omaa kuvaansa konfliktin keskellä. Jotkut tahot ovat vaatineet kisoihin boikottia, mutta mikään maa ei ole tähän ryhtynyt.

Israelissa paikan päällä olevan Anssi Aution mukaan ainakaan Tel Avivissa jännitteitä ei ole aistittavissa, eikä hän ole havainnut mielenosoituksia kisoihin liittyen.

– Paikalliset ihmiset suhtautuvat tilanteeseen aika arkisesti. Viikko sitten kuin raketteja lenteli, niin ranta oli täynnä ihmisiä, ja kaikki arki pyöri ihan normaalisti. Paikalliset ihmiset ovat ilmeisesti tottuneet siihen.

Yleinen turvallisuustilanne on Aution mukaan silti näkynyt siinä, että Tel Avivin ulkopuolisille retkille ei olla lähdetty.

Hänen mukaansa kisojen turvajärjestelyt ovat kattavat, mutta eivät olennaisesti poikkea Euroviisujen yleisestä linjasta.

– Joku on sanonut, että tämä on maailman turvallisin maa. Kaikki on tosi tarkkaa. Areenaan pääsee sisälle vähintään kahden turvatarkastuksen jälkeen, Autio toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat