EVA: Ykkösasia tulevalle hallitukselle on korjata sote ja edesauttaa työllisyyttä: ”Tarvitsemme lisää käsiä töihin”

Tulevan hallituksen pitäisi löytää uskottava tapa säästää ja mahdollistaa kuitenkin talouskasvua.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas kertoo MTV Uutisille, että julkisen talouden velkataakka on kova:

– Velkaantuminen pitää saada loppumaan, jotta me saisimme julkisen talouden tasapainotettua. Mutta meidän pitää kyetä myös luomaan budjettiin tilaa reagoida edessä oleviin mahdollisesti ennakoimattomiin menoihin.

Kullas toteaa EVAn arvioivan tämän takia, että julkisen talouden sopeutustarve ei ole yhdeksän vaan kolmetoista miljardia euroa.

Kullaksen mukaan Suomi tarvitsee kaikenlaisia keinoja, jotta kolmentoista miljardin tasoitukseen päästään.

– Ihan ykkösasia tulevalle hallitukselle on korjata sote, edesauttaa työllisyyttä, houkutella maahan lisää työvoimaa ja porrastaa ansiosidonnaista, jotta me saisimme helpommin töihin he, joilla on hyvä kyky työllistyä.

Valtiovarainministeriö julkistaa tänään tuoreet kehyslaskelmansa. Kullas toteaa, että valtiovarainministeriöstä väläytettiin jo viime viikon lopulla, että tilanne on valtiontalouden suhteen vieläkin huonompi kuin mitä aiemmin odotettiin.

– Tämä johtuu siitä, että meille otetun velkamäärän korkomenot ovat nousseet rajusti.

Kullas pohtii tilanteen tarkoittavan käytännössä sitä, että tulevalla hallituksella on edessään ikäviä päätöksiä:

– Toivotaan, että he olisivat kykeneviä tekemään myös vastuullista politiikkaa, jolla edesautettaisiin kasvua niin, että saisimme täällä työllisyyttä paremmaksi, pystyisimme houkuttelemaan tänne paitsi työvoimaa myös investointeja ja voisimme samalla edesauttaa sitä, että yhä useammalle suomalaiselle kannattaa ottaa töitä vastaan.

Tyllisyysasteen nosto 80 prosenttiin pitäisi Kullaksen mukaan olla mahdollista

– Meidän olisi pakko pidentää työuria alusta, lopusta ja keskeltä. Meillä on tällä hetkellä tilanne, jossa meillä on jo vuosikymmenen ajan poistunut työvoimasta yli kymmenentuhatta henkeä vuosittain. Me tarvitsemme lisää käsiä töihin.

Lue myös:

    Uusimmat