Hallituksen päätös sulkea itäraja uudelleen oli juuri oikea tapa toimia, sanovat Huomenta Suomessa vierailleet puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mikko Savola (kesk.) sekä puolustusvoimain entinen komentaja, nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg.
Puolustusministerinä tammi–helmikuussa toimineen Mikko Savolan mukaan Venäjä ei näytä muuttavan toimintaansa, vaan käyttää siirtolaisia hyväkseen.
– Heitä tuodaan rajalle, ja pyritään hämmentämään täällä. Siinä mielessä päätös oli oikea. Se antaa voimakkaan signaalin, ettemme edelleenkään hyväksy tätä.
Savolan mukaan Suomella on erinomaiset rajaviranomaiset ja tilanne on hallinnassa.
– Onko tämä sitten pysyvä asiantila, että ei palata vanhaan hyvään järjestelyyn? Lindberg pohtii ja viittaa aiempaan tilanteeseen, jossa Venäjä ei päästänyt rajavyöhykkeelleen paperittomia ihmisiä.
Lue myös: Vaalimaalla heti kymmeniä turvapaikanhakijoita aamulla – tämä on tilanne itärajalla nyt
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb aiheutti rajaa koskevalla lausunnollaan kuohuntaa MTV:n Suuressa vaalitentissä keskiviikkona.
Stubb antoi ymmärtää, että jos rajalle pakkaseen ilmestyisi esimerkiksi naisia, vanhuksia ja lapsia, rajaviranomaiset käyttäisivät niin kutsuttua tervettä järkeä.
– Suomalainen tulokulma asiaan on kuitenkin humaani ja hankaloissa olosuhteissa rajaviranomaiset käyttävät silloin niin sanotusti tervettä järkeä, Stubb sanoi.
Keskustan Savolan mukaan on äärimmäisen tärkeä kysymys, millainen signaali Suomesta lähetetään Venäjälle.
– Tämä on se signaali, mitä ei pidä antaa (Stubbin lausunto), eli silloin kun raja on kiinni, raja on kiinni. Hyvinkin kaukanakin luetaan, ollaanko tänne tervetulleita vai ei, Savola toteaa sanan leviämisestä.
Perussuomalaisten ehdokas Jussi Halla-aho sanoi MTV:n tentissä Venäjän työntävän siirtolaisia rajalle siitä syystä, että Suomen on vaikeaa reagoida lainsäädännön myötä tällaisiin tilanteisiin.
– Venäjä luottaa siihen, että otamme siirtolaiset vastaan, Halla-aho sanoi.
Lue lisää: Halla-aholta kuitti Stubbille itärajan tilanteesta: "Kaikella kunnioituksella Alex"
Katso MTV:n suuri presidentinvaalitentti aihe aiheelta
Mitä DCA-sopimus tarkoittaa?
Huomenta Suomessa puhuttiin Lindbergin ja Savolan kanssa myös torstaina esitellystä Yhdysvaltain kanssa laaditusta puolustusyhteistyösopimuksesta eli DCA-sopimuksesta (Defence Cooperation Agreement).
Osana sopimusta Suomi muun muassa avaa 15 sotilasaluetta Yhdysvaltain sotilaiden käyttöön. Sopimus helpottaa Suomen ja Yhdysvaltojen välistä puolustusyhteistyötä ja harjoittelua.
Raamisopimuksen mukaan Yhdysvaltain toimintoja ei olla erityisemmin sijoittamassa itärajan läheisyyteen. Jarmo Lindbergin mukaan sopimuksessa hyödynnetään jo olemassa olevia sotilasalueita ja infraa.
– Varmaan siinä on näitäkin, ettei olla aivan lähelle itärajaa haluttu mennä, mutta tässähän on hyödynnetty olemassa olevaa infraa eli on lähdetty siitä, ettei rakenneta kokonaan uusia alueita. Mielestäni tämä on ihan rationaalista.
Mitä Yhdysvallat saa DCA-sopimuksistaan Pohjoismaiden kanssa?
Yhdysvallat on tehnyt vastaavat sopimukset myös muiden Pohjoismaiden kanssa. Jarmo Lindbergin mukaan USA on sopimuksia tehdessään tarkastellut pohjolaa kokonaisuutena.
– Yhdysvallat pääsee tarkastelemaan kokonaisvaltaisesti joukkojensa käyttöä ja varastointia pohjolassa, joka kuitenkin on Venäjän eniten varustellun alueen eli Kuolan niemimaan naapurissa.
Ärsyttääkö sopimus Venäjää entisestään?
Jarmo Lindberg muistuttaa, että Venäjä on jo ryhtynyt toimiin Suomen Nato-jäsenyyden vuoksi.
– Venäjä on jo aloittanut toimenpiteitä ja mehän juuri keskustelemme itärajasta. Mielestäni sopimus ei ole ratkaiseva muutos, vaan se tavallaan helpottaa Nato-jäsenyyden konkreettista toimeenpanoa, kun suurimman jäsenen kanssa on erillinen sopimus.