Risto E.J. Penttilä USA-sopimuksesta: "Suunnitelma B Suomelle, jos tulee Trump"

4:55imgKansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä kommentoi DCA-sopimusta Kymmenen uutisissa.
Julkaistu 14.12.2023 22:55
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyösopimuksen (DCA eli Defense Cooperation Agreement) sisältö julkistettiin torstaina sen jälkeen, kun valtioneuvosto antoi asiasta esityksen. 

Suomi avaa 15 sotilaskohdetta Yhdysvalloille osana DCA-sopimusta. Näitä paikkoja ovat muun muassa Rovaniemen, Rissalan, Pirkkalan ja Tikkakosken lentotukikohdat, Upinniemi ja Vekanranjärven varuskunta-alue. Niissä Yhdysvallat voivat harjoitella ja säilyttää kalustoa.

Tänään julkaistu DCA-puolustussopimus mahdollistaa käytännössä Naton turvatakuiden toteutumisen.

Yhdysvaltojen Suomi myös luovuttaa osittain tuomiovaltaa Yhdysvalloille. Se tarkoittaa, että Suomessa rikoksiin tuomitut amerikkalaissotilaat voitaisiin tuomita Yhdysvalloissa, eikä Suomessa. 

Lue myös: Kommentti: Suomi maksimoi turvallisuutensa USA-yhteistyöllä, mutta kuinka pitkälle se menee?

Sopimus allekirjoitetaan maanantaina 18. joulukuuta. Sopimuksen on määrä astua voimaan Suomessa mahdollisesti ensi keväänä. 

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä kommentoi aihetta Kymmenen uutisissa. 

– Natossa on viides artikla, jossa kaikki puolustavat toisiaan. Tässä ei ole. Mutta taas Natossa ei ole käytännön hyötyjä, joita tässä on. 

Penttilän mukaan kokonaisuutena yhdessä Naton kanssa sopimus on paras mahdollinen kokonaisuus Suomelle, mikä tässä hetkessä voisi olla. 

– Tämä on suunnitelma B Suomelle, jos tulee Trump ja Naton asema muuttuu. Tämän avulla voisimme yhä tehdä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Tämä on myös Yhdysvaltojen suunnitelma B, joka pitää Natoa byrokraattisena. Trump kaihtaa kansainvälisiä organisaatioita, kuten Natoa ja YK:ta, mutta pitää kahdenvälisistä suhteista. 

Penttilän mukaan sopimuksen myötä Suomi puolustaa maksimaalisesti suvereniteettiaan, jos uhanalainen tilanne tapahtuu.  

– Kiusantekoa voi yhä tulla, mutta kyllä tämä on paras mahdollinen pelote yhdistelmänä yhdessä Naton kanssa. Meillä on amerikkalaista kalustoa ja amerikkalaista väkeä täällä, niin kyllä Suomi on vahva lenkki Natossa, Penttilä sanoo.

Lue lisää: DCA-sopimus julki: Suomi avaa 15 aluetta Yhdysvaltojen joukoille – "Ydinaseiden osalta ei ole rajattu mitään"

Tikkakoski, Vekaranjärvi – nämä tunnetut Suomen sotilasalueet avataan Yhdysvaltain käyttöön

Tuoreimmat aiheesta

Nato