Maastapoistumisvero halutaan käyttöön vuonna 2023 – tällaisella verolla hallitus yrittää suitsia verovälttelyä

3:53img
Annika Saarikko kommentoi ilmastokysymyksiä – uusi paketti ei sisällä polttoaineveron korotuksia
Julkaistu 09.09.2021 20:16
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Hallitus linjasi budjettiriihessään veronkiristyksistä ja uusista veroista. Exit- eli arvonnousuvero on määrä ottaa käyttöön vuodesta 2023 alkaen. 

Hallituksen budjettiesitys pitää sisällään veronkiristyksiä 100 miljoonan euron edestä. Arvonnousuvero on yksi keinosta, joilla hallitus tavoittelee verotulojen lisäämistä.

Arvonnousuverosta on käytetty myös nimitystä exit- tai maastapoistumisvero, sillä sen tavoitteena on puuttua verotussyistä tapahtuvaan maastamuuttoon.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan arvonnousuverolla kitketään verovälttelyä.

– Exit-veron käyttöönotto on tärkeä verovälttelyn vastainen toimi, jolla estetään kotimaan vaihtamisen avulla tehtävää verovälttelyä. Exit-vero otetaan käyttöön yksilöiden kohdalla vuodesta 2023 alkaen.

Arvonnousuvero tarkoittaa, että Suomessa kertyneen omaisuuden myynnistä maksetaan verot Suomeen myös silloin, kun omaisuuden myynti tapahtuu ulkomailla. 

Lue myös: Hallituksessa povataan uutta veroa estämään rikkaiden muuttoa ulkomaille

Valtiovarainministeriö totesi ongelmalliseksi

Valtiovarainministeriö (VM) totesi vuonna 2020 selvityksessään, että arvonnousuveroon liittyy useita ongelmia.

 Veromalliin liittyy kuitenkin lukuisia haasteita ja ongelmallisuuksia, jotka puhuvat sen käyttöönottoa vastaan. Uudistus edellyttäisi yksityiskohtaista sääntelyä, joten se monimutkaistaisi Suomen verojärjestelmää. Vero kohdistuisi harvalukuiseen varakkaaseen joukkoon ja vaikuttaisi verotuloihin lähinnä yksittäistapauksissa, selvityksessä todetaan.

VM totesi viime vuonna selvityksessään, että arvonnousuvero olisi mahdollinen, mutta siinä määrin ongelmallinen, ettei se suosittanut lainsäädäntötoimiin ryhtymistä.

VM myös totesi, että arvonnousuvero voisi vähentää valtioiden välistä verokilpailuja, mutta heikentäisi mahdollisesti Suomen kilpailukykyä.

– Veromallilla saattaisi olla haitallisia vaikutuksia Suomen kilpailukykyyn, kiinnostavuuteen sijoituskohteena, maahan- ja maastamuuttoon sekä taloudelliseen tehokkuuteen

Silloinen valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) totesi VM:n selvityksen jälkeen, ettei aio jatkaa arvonnousuveron edistämistä. VM selvitti arvonnousuveroa hallitusohjelman mukaisesti.

Lue myös: Valtiovarainministeri Katri Kulmuni ei aio edistää arvonnousuveroa

"Pöydällä oli sitäkin huonompia vaihtoehtoja"

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) perusteli torstaina arvonnousuveron käyttöönottoa sillä, että hallituksen oli löydettävä yhteensä sadan miljoonan euron edestä verotuloja kasvattavia keinoja. 

– Arvonnousuvero on mukana esityksessä siksi, että sadan miljoonan euron edestä veronkorotuksia piti saada aikaiseksi, ja oman arvioni mukaan pöydällä oli sitäkin huonompia vaihtoehtoja. Mielestäni verolle on erittäin hyviä perusteita.

Saarikon tänään esittelemien laskelmien mukaan arvonnousuvero lisää verotuloja 25 miljoonalla eurolla.

VM:n mukaan arvonnousuvero ei ole erillinen vero, vaan osa tuloverotusta. Arvonnousuveron perusteella verotetaan omaisuuden, kuten osakkeiden arvonnousua, joka on tapahtunut Suomessa asumisen aikana.

Tuoreimmat aiheesta

Talous