Facebook yrittää estää itsemurhia, mutta millä hinnalla? Asiantuntijat penäävät vastuuta: "Ongelma on, että Facebook on niin salaileva"

1:41img
Näin tilaat Facebookin sinusta keräämät tiedot – selkeä ohjevideo
Julkaistu 16.02.2019 13:31

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Facebook haluaa osaltaan estää itsemurhia, mutta nyt sen metodeja kritisoidaan. Pääongelmaksi nousee, että Facebook saattaa kerätä terveystietoja, mutta samalla sitä eivät koske terveysalan toimijoiden säännöt.

Facebook haluaa osaltaan estää itsemurhia ja auttaa synkkien ajatusten kanssa painivia käyttäjiään. Nyt asiantuntijat kuinekin kritisoivat somejätin tapaa auttaa itsetuhoisia käyttäjiä, kertoo CNN.

Työtä itsemurhien ehkäisemiseksi vuodesta 2006

Facebook on vuodesta 2006 tehnyt työtä itsemurhien ehkäisemiseksi. Se esimerkiksi sallii käyttäjien ilmiantaa itsetuhoista sisältöä, jonka julkaissut käyttäjä saa Facebookilta kehotteen soittaa avustuslinjalle.

Vuonna 2017 Facebook otti käyttöön tekoälyn, joka tarkkailee esimerkiksi julkaisuja ja videoita. Tekoälyn havainnot siirtyvät ihmisen käsiteltäväksi.

Facebookin mukaan esimerkiksi lauseet "oletko ok" ja "voinko auttaa" voivat viitata itsetuhoisiin ajatuksiin. Suomenkielisellä sivullaan Facebook kertoo itsemurhien ehkäisystä muun muassa seuraavaa:

"Saatat nähdä Facebookissa julkaisun, joka saa sinut huolestumaan. Voit tuolloin kertoa siitä meille ilmoittamalla julkaisun, jolloin me voimme lähettää henkilölle tietoa tukipalveluista sekä vinkeistä, jotka olemme kehittäneet yhteistyössä itsemurhien ehkäisyn asiantuntijoiden kanssa. Emme kerro henkilölle, että ilmoitit julkaisun. Joissain tapauksissa saatamme ottaa yhteyttä hätänumeroon, jos henkilö vaikuttaa olevan välittömässä vaarassa."

Lue myös: MTV:n toimittaja tilasi Facebookilta hänestä kerätyn datan: Sai jättitiedoston ja tyrmistyi – "kaikki on tallessa"

Asiantuntijat penäävät Facebookilta läpinäkyvyyttä

Annals of Internal Medicine -lehdessä julkaistu mielipidekirjoitus kuitenkin penää Facebookilta läpinäkyvyyttä.

– Ihmisten pitää tietää, että näitä asioita tapahtuu ja että heillä voidaan joillain tavoilla tehdä kokeita, kirjoittaja ja psykiatrian asiantuntija John Torous sanoo.

Keskiverto-Facebook-käyttäjä ei välttämättä ymmärrä, mitä Facebook tekee

Vaikka Torous myöntää, että itsemurhien ehkäisy ja siinä otettavat edistysaskelet ovat tärkeitä, hän toteaa myös, että toiminnan eettisiä puolia pitää miettiä.

– Voisin väittää, ettei keskiverto-Facebook-käyttäjä edes välttämättä ymmärrä, että tätä (ehkäisytoimia) tapahtuu. Eli heitä ei edes informoida asiasta.

COLOURBOX35319721

Vuonna 2017 Facebook otti käyttöön tekoälyn, joka tärkkäilee esimerkiksi julkaisuja ja videoita.

Tilanne muistuttaa Facebookin aiempaa koetta, jossa se kokeili salaa käyttäjiltä, miten negatiivisen tai positiivisen sisällön näyttäminen vaikuttaa käyttäjien toimintaan. Käyttäjät eivät olleet täysin selvillä siitä, että heillä tehdään tutkimusta.

Aiemmin Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on esimerkiksi vahvistanut, että Facebook skannaa kaikki käyttäjien Facebook Messengerissä lähettämät yksityisviestit.

Somejättiä ei säädellä kuten terveysalan yrityksi

Professori ja bioetiikan asiantuntija Arthur Caplan uskoo, että Facebookin tulee turvata toimiensa yksityisyys ja eettiset puolet paremmin. Hän kysyisi, miten tiedot suojataan, ja halutaanko ne pitää yksityisinä.

– Tämä johtaa yleiseen kysymykseen siitä, pidämmekö isoja sosiaalisia medioita säätelyn kannalta tarpeeksi tarkasti silmällä? Vaikka ne yrittäisivät tehdä jotakin hyvää, se ei tarkoita, että ne tekevät sen oikein, Caplan sanoo.

Ongelmaksi muodostuu se, että Facebook ei ole terveysalan yritys, mutta sillä voi olla pääsy terveystietoihin. 

Koneoppimisen keinoin Facebook voisi paitsi kerätä terveystietoa, myös tehdä siitä ennusteita ja ymmärtää paremmin ihmisten terveyttä. Samalla Facebookia ei kuitenkaan säädellä kuin terveysalan yrityksiä. 

Jo vuonna 2016 Facebook ajoi erään psykiatrin potilaat noloon tilanteeseen, kun se ehdotti potilaita lisäämään toisiaan kavereiksi

Yksityisyyttä suojelee usein vain yksityisyyslauseke

Käyttäjien yksityisyyttä suojeleekin usein vain käyttöehtojen yksityisyyslauseke, jotka allekirjoitetaan painamalla hyväksyn-nappia. 

– Ongelma on, että Facebook on omalta osaltaan niin salaileva, ja Facebook on monien miljoonien arvoinen, tuottoa tekevä yritys, toteaa The Clay Center for Young Healthy Minds -terveyskeskuksen toinen johtaja Steven Schlozman.

– Joten mahdollisuus, että dataa kerätään ja käytetään muihin tarkoituksiin kuin siihen ilmeiseen hyvän tekemiseen, jota varten se vaikuttaa olevan... Sitä on vaikeaa jättää huomiotta.

Somejätin on myös väitetty esimerkiksi keränneen käyttäjien tekstiviesti- ja puhelutietoja ja merkitsevän käyttäjiä kuviin, joiden olemassaolosta hän ei tiennyt – Cambridge Analytics -sotkusta puhumattakaan!

Lähteet: CNN.com, Facebook.comAnnals of Internal Medicine

Tuoreimmat aiheesta

Facebook