Käytätkö tällaista sovellusta? Facebook saattaa jo tietää, koska harrastit seksiä – sovelluskehittäjä kiistää: "Väitteet ovat ehdottomasti vääriä"

1:19img
Nämä 14 asiaa jokainen runsaista kuukautisista kärsivä on kohdannut!
Julkaistu 12.09.2019 12:18

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Ainakin kaksi kuukautissovellusta jakoi saamiaan tietoja eteenpäin turhankin vapaasti. Facebookille välittyi tietoja esimerkiksi henkilön sesikäyttäytymisestä ja mielialasta.

Kuukautissovellukset kertovat Facebookille, koska kuukautisesi ovat ja milloin harrastit seksiä viimeksi. Nin väittää brittiyritys Privacy International, joka testasi useita Android-käyttöjärjestelmän suosittuja kuukautisten seurantasovelluksia, kertoo Buzzfeed News.

Testin mukaan kaksi sovellusta, Maya ja MIA Fem, jakoivat tietoa "laajasti".

Testi tehtiin toukokuussa 2019. Ainakin Maya on sittemmin korjannut käytäntöjään ja kiistänyt kaupalliset tarkoitukset. 

"Kerro Mayalle, ja se kertoo Facebookille"

Kuukautissovelluksiin merkitään yleensä kuukautisten alkamis- ja päättämispäivä, mieliala ja muita terveystietoja. Sovellukseen voi myös merkitä, koska harrasti viimeksi seksiä. Sovellus yleensä arvioi, koska kuukautiset seuraavan kerran alkavat, tai koska käyttäjän hedelmällisin aika on.

Omien tietojen kirjaamisessa oli Privacy Internationalin mukaan kuitenkin riskinsä.

– Ahdistaako? Onnistiko eilen? Onko terveysongelmia? Kerro Mayalle, ja se kertoo Facebookille ja muille (niin, ja ne jakavat myös päiväkirjamerkintäsi), Privacy International kuvailee.

– Plackal Techin Maya on sellainen sovellus, joka haluaa sinun jakavan. Paljon. Ongelma on, etteivät jakamasi asiat pysy sinun ja Mayan välisinä. Liikenneanalyysimme paljastaa, että ensinnäkin Maya kertoo Facebookille, koska avaat sovelluksen. On paljon tietoa, jota Facebook voi olettaa tästä yksinkertaisesta huomiosta: olet luultavasti nainen, sinulla on luultavasti kuukautiset, yrität ehkä saada (tai välttää saamasta) lasta.

_1496663630

Privacy Internationalin testin mukaan tietoa jaettiin Mayasta ja MIAsta Facebookin lisäksi myös muualle.

Jakaminen alkoi hyvissä ajoin

Tietojen jakamista tapahtui sovelluskehitykseen käytetyn, Facebookin tarjoaman Facebook Software Development Kitin eli SDK:n kautta. SDK:n avulla sivusto voi esimerkiksi määrittää, että sille voi kirjautua Facebookin avulla.

Privacy Internationalin testin mukaan tiedon jakaminen kuukautissovelluksista alkoi jo ennen yksityisyyslausekkeen ja muiden ehtojen hyväksymistä. Testin mukaan tietoa jaettiin Mayasta ja MIAsta Facebookin lisäksi myös muualle.

Sovellus kysyi jopa e-pillerin nimen

Privacy Internationalin mukaan sovellukset ehdottavat käyttäjälle perustietojen kirjaamisen lisäksi "oireita", kuten huimausta, verenpaineongelmia ja ummetusta, joita tulisi käsitellä terveystietoina ja erityisen huolellisesti. Testin mukaan nämäkin tiedot kuitenkin jaettiin Mayasta Facebookille. 

Jos sovelluksessa kertoi seksin harrastamisestaan, myös tämä data jaettiin; samalla tavalla jakoon menivät sovellukseen tehdyt päiväkirjamerkinnät.

MIA paljasti Facebookille, jos käyttäjä halusi sen muistuttavan e-pillerin ottamisesta. Se myös kysyi pillerin nimen.

MIAssa tietoa sai jakaa myös esimerkiksi alkoholin, kahvin ja tamponien käyttämisestään. Vaikka valittuja tietoja ei heti jaettu eteenpäin, sovellus tarjoutui "analysoimaan" saamiaan tietoja ja ehdottamaan käyttäjälle jatkotoimia. Jos sovellukselle kertoi masturboinnistaan ja kehotti sitten analysoimaan tiedon, sovellus saattoi ehdottaa itsetyydytykseen liittyvää artikkelia.

Maya. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Facebook kuitenkin sai myös tiedon tarjotusta artikkelista, ja Privacy Internationalin mukaan somejätti voisi siten päätellä, mitä käyttäjä oli sovellukselle kertonut.

Tieto raskaushaaveista on rahanarvoista

Tieto raskaudesta tai sen yrittämisestä on mainostajille arvokasta, koska raskaana oleva tai lapsesta haaveileva henkilö luultavasti muuttaa kulutustottumuksiaan. Hänelle voisi siis mainostaa aiheeseen liittyviä tuotteita. Privacy Internationalin mukaan mainostajat voisivat hyötyä myös sovelluksen mielialatiedoista.

– Kun tietää, koska teini-ikäisen mieli on matalalla, mainostaja voi yrittää myydä hänelle lisäravinnetta, jonka tarkoitus on tehdä olo voimakkaaksi ja keskittyneeksi. Se, että ymmärtää ihmisten mielialaa, on vain alkupiste heidän manipuloimiseensa, sivusto varoittaa.

Aiemmin on havaittu, että sovellukset, jotka auttavat tupakoinnin lopettamisessa tai masennusoireiden hallinnassa, jakavat käyttäjiensä tietoja turhankin vapaasti.

Maya: Väitteet "ehdottomasti vääriä"

Kuukautissovellustestin tuloksista kuultuaan Maya-sovellus poisti Facebookin SDK:n käytöstä. Maya julkaisi myös tiedotteen, jossa kertoi, ettei käytä dataansa kaupallisiin tarkoituksiin ja ottaa käyttäjien tietoturvan vakavasti.

Maya kielsi väitteet kaupallisista tarkoituksista. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Väitteet siitä, että Maya vuotaa käyttäjiensä dataa tai loukkaa sitä kaupallisista syistä ovat ehdottomasti vääriä, niillä ei ole pohjaa ja ne ovat hyvin, hyvin epätarkkoja. Väitteet ovat myös yksipuolisia ja sensaatiohakuisia, yhtiö kommentoi.

– Maya ei ehdottomasti käytä mitään dataa kaupallisiin tarkoituksiin. Maya ei myy dataa Facebookille tai millekään kolmannelle osapuolelle.

Myös MIA vastasi Privacy Internationalin viestiin aiheesta, mutta ei halunnut vastaustaan julkaistavan.

Facebook aikoo ottaa asian puheeksi

Facebook kertoi Buzzfeedille, että aikoo keskustella sovelluskehittäjien kanssa "mahdollisista käyttöehtorikkeistä". Tietynlaisen herkkäluonteiseksi luokitellun tiedon lähettäminen Facebookille on kiellettyä.

Muut testatut kuukautissovellukset eivät jakaneet yksityiskohtaista henkilökohtaista dataa.

LUE MYÖS: Facebook yrittää saada sinusta vieläkin enemmän tietoa irti – lupaa rahaa heille, jotka asentavat tämän seurantasovelluksen

Lue kaikki lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Buzzfeednews.comPrivacyinternational.orgVitals.lifehacker.comSheroes.tech

Tuoreimmat aiheesta

Tietoturva