Sivustot voivat päätellä tietoa ihmisen elämästä esimerkiksi sen perusteella, millaisia tietoja hänen ystävänsä ovat jakaneet.
Twitter ja Facebook tietävät sinusta paljon, vaikket edes käyttäisi kyseisiä palveluita. Vermontin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että sivustot voivat oppia "sokeeraavia määriä" tietoa ihmisistä, jotka eivät edes käytä niitä, kertoo Daily Mail.
Lue myös: Jaoitko sinäkin jo vanhan kuvasi? Kritisoijat: Facebookin suosittu "10 vuoden haaste" on vain tapa kerätä tietoa
Tutkijat analysoivat 30 miljoonaa tviittiä
Tutkimusta varten analysoitiin Twitterissä 14 000 julkisia tviittejä tekevän käyttäjän julkaisuja. Yhteensä tutkittuja tviittejä kertyi huikeat 30 miljoonaa.
Algoritmi pystyi 64 prosentin todennäköisyydellä arvaamaan oikein, mitä käyttäjä kirjoittaisi seuraavaksi, jos se sai tutkia tämän vanhoja julkaisuja. Jos algoritmille annettiin vain käyttäjän ystävien tekstejä, luku putosi 61 prosenttiin.
8–9 ystävääsi voi paljastaa sinusta paljon
Tutkijoiden mukaan sivustot oppivat "tuntemaan" ihmisen, jos niillä on pääsy 8–9 tämän tuttavan tietoihin.
– Sinä itse et kontrolloi yksityisyyttäsi sosiaalisen median alustoilla. Ystävilläsikin on asiaan jotain sanomista, kertoo matemaatikko ja tutkimusta johtanut Jim Bagrow.
Vaikka tutkimus keskittyi Twitteriin, sama metodi toimisi myös esimerkiksi Facebookissa.
Sivustot voivat päätellä tietoa ihmisen elämästä esimerkiksi sen perusteella, millaisia tietoja hänen ystävänsä ovat jakaneet ostotavoistaan ja suosikki-tv-sarjoista.
– Sosiaalisen median verkostossa ei ole mitään paikkaa, mihin piiloutua, tutkimusta tehnyt Lewis Mitchell kommentoi.
Lue myös: Huolestuttaako Facebookissa jakamasi tieto? Kokeile näitä vinkkejä
Twitter ei kommentoi
Twitter ei halunnut kommentoida tulosta. Facebook kertoo, ettei se tee profiileja henkilöistä, jotka eivät käytä palvelua.
Lähteet: Dailymail.co.uk, Nature.com