Festivaalit ja 30 asteen helle – lääkäriltä käytännön vinkit viikonlopun rientoihin

0:34imgViikonloppuna festivaalit raikaavat pitkin Suomea ja elohopea kipuaa 30 lämpöasteeseen. Katso tältä videolta, mitä lääkäri pakkaisi reppuunsa mukaan ennen juhla-alueelle suuntaamista.
Julkaistu 15.06.2023 06:12
Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Helle. Tuo vihattu ja rakastettu sääilmiö. Loppuviikosta elohopea kipuaa 30 asteeseen, joka tarkoittaa valitettavasti myös nestehukkaa, auringonpistoksia ja pahimmillaan lämpöhalvauksia. Viikonlopun festarikansan onkin syytä pitää huolta nesteytyksestä, alkoholittomasta sellaisesta. 

Vanhan kansan sanonta, ei lämmin luita riko, pitää kyllä paikkansa, mutta henki siitä silti saattaa lähteä, vaikka luut ehjänä pysyisikin. 

Tämä skenaario on onneksi Suomessa harvinainen, mutta erityisesti ikäihmiset ja pienet lapset ovat riskiryhmässä lämpöhalvauksen saamiseen. 

Myös massiivinen ylipaino altistaa lämpöhalaukselle.

– Pahimmillaan helle voi johtaa tajuttomuuteen ja oikein vakavissa tapauksissa luonnollisesti kuolemaan, kertoo Terveystalon työterveyslääkäri Toni Vänni

Varo näitä oireita

Keho reagoi monilla tavoin liialliseen kuumuuteen. 

Yksi selvimmistä merkeistä on ruumiinlämmön nouseminen yli 39 asteeseen.  Pahimmillaan ruumiinlämpö voi nousta jopa 45 asteeseen, jolloin se aiheuttaa kuolemanvaaran.

Muitakin hälyttäviä oireita löytyy.

– Ihminen ei enää hikoile, vaikka olisi kuuma ja virtsan tulo loppuu, lääkäri luettelee.

Yleisimmin helle kuitenkin aiheuttaa lievän nestehukan ja auringonpistoksen. 

Tällöin oireina ovat muun muassa huonovointisuus, pääkipu, voimattomuus, turvotus, ihottuma ja yleinen heikotus.

Tiettyjen oireiden kohdalla on kuitenkin syytä hakeutua hoitoon pikimmiten.

– Erityisesti siinä vaiheessa, jos tajunnantaso alkaa laskea. Jos vointi heikkenee sillä tavalla, että tulee sekavuutta, ei oikein pysy pystyssä, niin on syytä hakeutua hoitoon. Myös krampit ovat vaarallinen oire, Vänni selventää. 

Alkoholin käyttö lisää huomattavasti veden tarvetta

Oman haasteensa riittävään nesteytykseen kesä kuumalla tekee suomalainen alkoholikulttuuri.  

Terassilla kun istuu neljättä tuntia ilman aurinkorasvaa ja välivettä, tuppaa unohtumaan, että alkoholi on diureetti, joka poistaa nestettä ja auringon uv-säteily aiheuttaa melanoomaa eli ihosyöpää.

Ihosyöpä saattaa tulla vastaan vuosien päästä, nestehukka ja lämpöhalvaus sen sijan seuraavan kulman takaa.

Ikäviä kohtaamisia ei pääse syntymään, kun muistaa tämän yksinkertaisen säännön. 

– Kannattaa ottaa yksi lasi vettä aina yhtä alkoholiannosta kohden. 

Riittävä vedenjuonti voi tuntua haastavalta muulloinkin kuin alkoholin vaikutuksen alaisena. Urheilusuorituksen vuoksi nestemäärä voi kohota merkittävästikin.

– Jos esimerkiksi tanssii paljon ja hikoilee, voi vettä hyvinkin mennä kolmesta viiteen litraan päivässä, Vänni summaa.

Vinkit viikonlopun festareille

Suomen suvi on tapahtumia tulvillaan, niin myös tulevana viikonloppuna, kun festarikausi ponkaistaan käyntiin oikein toden teolla. 

Festarit ja muut kesäriennot sujuvat huomattavasti mukavammin, kun otat lääkärin neuvosta vaarin ja pakkaat nämä viisi asiaa reppuusi.

– Vesipullo on tärkeä. Hyvä hattu, aurinkolasit ja aurinkorasva. Vähän riippuu tietty iästä ja mielihaluista, niin kondomipaketti voisi olla myös sellainen, työterveyslääkäri sanoo hymyillen.

4:51img

Katso yllä olevalta videolta koko haastattelu. Lääkäri kertoo muun muassa siitä, milloin elektrolyyttijuomat tulevat tarpeeseen. 

Lue myös: Helteet voivat yltyä pian jopa tukaliksi – tällaista säätä loppuviikolla on odotettavissa

Tuoreimmat aiheesta

Festivaalit