Fimealta päätös syyhyyn käytetystä voiteesta

Fimea muistuttaa, että eläimille tarkoitettujen valmisteiden käyttö ihmisille on riski.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on luokitellut hevosten ihon hoitoon tarkoitetun BioNix 500 500 ml Eclipse Biofarmab -lääkkeen eläinlääkkeeksi. 

Moni käyttänyt syyhyn hoidossa

Kyseinen bentsyylibentsoaattia sisältävä lääkevoide on tarkoitettu hevosten ihon hoitoon. Fimea käynnisti valmisteen luokitteluprosessin alkuvuodesta 2024, kun kävi ilmi, että BioNix-valmistetta käytettiin ohjeiden vastaisesti aikuisten ja lasten iholle syyhypunkkitartunnan hoidossa. 

Myös MTV Uutiset uutisoi suomalaisesta viisilapsisesta perheestä, jossa apu syyhyyn löytyi nimenomaan hevosille tarkoitetusta bentsyylibentsoaattia sisältävästä voiteesta.

Fimea muistuttaa, että ohjeiden vastainen tai eläimille tarkoitettujen valmisteiden käyttö ihmisille on terveysriski. 

Fimea suosittelee syyhyyn apteekeista saatavilla itsehoitolääkkeinä permetriiniä sisältävää voidetta sekä kesällä Suomen markkinoille tullutta bentsyylibentsoaattia ja disulfiraamia sisältävää voidetta. Näiden lisäksi lääkäri voi määrätä ivermektiiniä sisältäviä tabletteja, jotka ovat reseptivalmisteita.  

Käytetään hevosten kesäihottuman hoitoon

BioNix-valmiste täyttää eläinlääkkeen määritelmän niin vaikutustensa kuin alkuperäisen esitystapansa perusteella, Fimea toteaa tiedotteessaan.

Valmiste sisältää bentsyylibentsoaattia. Kyseessä on tunnettu lääkeaine, jota käytetään EU:n alueella eläinlääkkeissä ihon ulkoloisia tappavan tehonsa vuoksi esimerkiksi syyhypunkkeja ja korvapunkkeja vastaan.  

Valmisteen alkuperäinen esitystapa on kuitenkin hevosten kesäihottuman hoitoon. 

Eläinlääkkeellä pitää olla myyntilupa

Eläinlääkkeille tulee hakea myyntilupa Fimealta. Vasta myyntiluvan myöntämisen jälkeen eläinlääkettä voi tuoda kauppaan. Eläinlääkkeitä saavat Suomessa toimittaa vain apteekit ja eläinlääkärit. Alkuvuodesta uutisoitiin, että BioNix-valmistetta myytiin esimerkiksi Puuilossa.

Maahantuoja on vastuussa tuotteesta, sen myynnistä ja oikean myyntikanavan valitsemisesta. Maahantuoja on myös vastuussa, että lääkkeeksi luokiteltu valmiste poistetaan tuotetta myyvien kauppojen hyllyiltä. 

Fimea päätti valmisteen luokittelusta 2.9.2024. Päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Katso myös: Tältä näyttää syyhypunkki

Tältä näyttää syyhypunkki 0:26
Oletko nähnyt, miltä syyhypunkki näyttää?

Lähde: Fimea

Lue myös:

    Uusimmat