Räjähdysmäisesti leviävä syyhypunkki piinasi suomalaisperhettä viikkoja ja aiheutti yli tonnin kulut – tältä loinen näyttää

Tältä näyttää syyhypunkki 0:26
Oletko koskaan nähnyt, miltä ikäviä oireita aiheuttava syyhypunkki näyttää? Katso video

Syyhypunkin karkotus lounaissuomalaisen perheen arjesta vaati kuukausien päivittäistä pyykkiurakkaa ja yli tuhannen euron rahallista panostusta. Lopulta hevosille tarkoitettu iho-oireita helpottava voide ratkaisi taistelun syyhypunkkia vastaan.

Joulukuun puolivälissä viisihenkisen perheen äiti yritti päästä lääkärin tutkittavaksi, sillä huomasi iho-oireita ranteissaan, jossa niitä ei tyypillisesti koskaan ollut.

Minulla on atopiaa sormien väleissä ja kämmenselissä, mutta kun ihottumaa ja kutinaa ilmestyi ranteisiin, huolestuin. Teen töitä nuorison kanssa ja tiesin nuorten puheiden perusteella, että syyhypunkkia oli reilusti liikkeellä.

Haastateltava haluaa pysyä jutussa nimettömänä suojatakseen työssään kohtaamien ihmisten yksityisyyttä.

En kuitenkaan päässyt lääkärille, vaan hoitajalle, joka tutki ihoani loopin läpi, mutta ei löytänyt varmoja merkkejä syyhypunkista. Sain reseptin allergialääkkeisiin, kortisonivoiteeseen ja ohjeen levittää iholleni syyhyn hoitoon tarkoitettua Nix-voidetta, varmuuden vuoksi.

Vuodenvaihteessa hakeuduin uudelleen lääkäriin saadakseni varmistuksen diagnoosille, mutta päädyin jälleen hoitajan vastaanotolle. Taaskaan hän ei löytänyt syyhypunkin tekemiä onkaloita tai näppyjä iholtani, mutta Nix-voidekuuri päätettiin toistaa.

Lopulta myös kaksi perheen kolmesta lapsesta sai ihottumaa ja kutinaa ihollensa. Samoihin aikoihin äidin oireet pahentuivat.

Heräilin kutinaan ja aloin olla tosi väsynyt. Kutina tuntui vähän väliä siellä täällä kehoa. Lopulta sain tarpeekseni ja kaivoin itse neulalla esiin ranteestani pienen punkin mieheni ja älypuhelimen kameran zoomin avulla.

Katso yllä olevalta videolta, miltä syyhypunkki näyttää!

Tälläkin kertaa terveydenhuollosta käskettiin turvautumaan Nix-voiteeseen, mutta lisäksi määrättiin suun kautta otettava ivermektiinikuuri. 

Koko perhe ja paljon kanssamme tekemisissä oleva äitini piti hoitaa kerralla, mutta aika äärimmäisyyksiin sain mennä, että lopulta diagnoosin ja ivermektiinikuurin sain. 

Yli tonnin kulut 

Lopulta viisihenkisen perheen ja mummin hoitokuluihin sekä syyhyn häädön vaativiin hygieniatoimiin kotona paloi kaiken kaikkiaan aikaa noin kaksi kuukautta ja reilu tonni rahaa.

Siivouksen, vaatehuollon, työn ja arjen pyörittäminen oli todella raskasta kutinasta johtuvassa univajeessa, vaikka perheen voimavarat olivat lähtötilanteessa hyvät. Jos diagnoosi ja toimiva hoito olisi saatu heti, olisivat säästyneet rahat sekä mielenterveys.

MTV Uutisten haastatteleman naisen mukaan lääkärin määräysten mukaan ostetut 18 putkiloa Nix-voidetta maksoivat yhteensä 720 euroa ja tablettikuuri 350 euroa.

Siihen päälle vielä omatoimisesti hankittu hevosille tarkoitettu bentsyylibentsoaattivoide, jolla syyhy lopulta helpotti, tuli maksamaan 66 euroa. 

Näiden lisäksi kuluja kertyi jatkuvasta pyykin pesemisestä sähkölaskun muodossa. Ostin myös jätesäkkejä, kumihanskoja sekä ilmapatjat, tyynyjä ja peittoja varmistaakseni loishäädön onnnistumisen.

Viikkojen pyykkiurakka ja osakaranteeni

Syyhypunkin häätämiseksi kodistaan perheen äiti imuroi huolellisesti koko asunnon, pyyhki kaikki pinnat ja siirsi sisustustekstiilit karanteeniin.

Pesin sohvan tekstiilipesurilla, jonka jälkeen peitimme sohvan päiväpeitteillä, joita pesimme jokaisen hoitokerran yhteydessä.

Jo ennen ensimmäistä hoitokertaa pesin kaikille yhden sisävaatekerran odottamaan. Laitoin vaatteet suoraan kuivurista muovihanskoilla suojatuilla käsillä muovipussiin odottamaan käyttöä.

Perhe saunotti reput, laukut ja irtoavat sohvatyynyt. Myös puhelimet, kaukosäätimet, peliohjaimet, lompakot ja avaimet joko eristettiin pois käytöstä viikoksi, pakastettiin yli – 20 asteessa tai saunotettiin kaksi tuntia yli +80 asteessa.

Ensimmäisen hoitokerran jälkeen koko perheemme siirtyi olohuoneeseen ilmapatjoille nukkumaan uusien peittojen ja tyynyjen kanssa. Makuuhuoneet olivat kokonaan käyttökiellossa.

Joka päivä alkoi edellisyön lakanoiden pesulla ja päättyi päivän vaatekerran pesulla. Tätä kesti noin kuukauden ajan.

Vaikka perheen äiti piti huolta pyykkäyksestä ja kodin siivoamisesta yhtä huolellisesti heti syyhyepäilystä saakka, lopullisesti oireet ja syyhypunkki jätti perheen rauhaan vasta, kun äiti keksi ostaa hevosten iho-oireiden hoitoon tarkoitettua bentsyylibentsoaattivoidetta. 

Permetriinihoito eli Nix-voidehoito on kallis ja huonotehoinen. Se oli meidän tapauksessamme myös loppu apteekeista ensimmäisen hoitokerran aloitusaikana, joten sitä jouduttiin lykkäämään kolmella päivällä. 

Nix-voidetta kului kuudelle henkilölle 15 putkiloa kolmelle eri hoitokerralle ilman tulosta, mutta hevosille tarkoitetun bentsyylibentsoaatti-hoidon jälkeen kutina lievittyi alle viikossa, ja näppylät alkoivat kuivua pois heti. 

Syyhy leviää, koska se on kehittänyt vastustuskyvyn lääkkeelle

Äiti toivoisi muutosta syyhyn hoitolinjaukseen.

Tarkoitukseni ei ole astua terveydenhuollon ammattilaisten varpaille, mutta kyllähän se on fakta, että jos syyhy leviää kovaa tahtia, eikä Nix-voide tuota toivottua hoitotulosta, on linjauksessa jotain vikaa. 

Äidin kokemus syyhyn nopeasta leviämisestä saa vahvistuksen THL:n tilastotiedoista, joiden mukaan vuonna 2023 syyhytartuntoja diagnosoitiin Suomessa yli 37 000, kun vielä vuosien 2018 ja 2019 aikana syyhytartuntoja on tilastoitu vain alle 4 000.

Taustalla voi olla syyhypunkin kehittämä vastustuskyky Nix-voiteen sisältämää permetriiniä kohtaan.

MTV Uutiset kertoi artikkelissaan jo joulukuussa 2022, että aiemmin syyhyn hoitoon on riittänyt yleensä yksi hoitokerta Nix-voiteella, mutta sittemmin punkit ovat kehittäneet vastustuskykyä permetriiniä kohtaan.

Tuolloin asiantuntija arvioi MTV Uutisille, että laajamittaiseen permetriinin käyttöön liittyy riski hoitoa sietävistä taudinaiheuttajista, minkä lopputuloksena voi olla syyhypunkkikannan kehittyminen yhä sitkeämmäksi.

Yle kertookin tammikuussa julkaisemassaan artikkelissa, että syyhyn hoito apteekista saatavilla voiteilla on jopa turhaa, sillä syyhypunkki on kehittänyt itselleen vastustuskyvyn lääkettä vastaan.

Duodecimin mukaan silloin, jos Nix-voidekuuri eli permetriinivoide tai suun kautta otettavat ivermektiinitabletit eivät tehoa syyhyyn eli kyseessä on hoitoresistentti tapaus, voidaan hoitoon käyttää myös apteekissa sekoitettavaa rikkivoidetta tai bentsyylibentsoaattia sisältävää voidetta. 

Bentsyylibentsoaattia sisältävät voiteet ja lioukset ovat saatavilla Suomen apteekeissa vain erityislupamääräyksellä.

Ylen haastatteleman Tampereen yliopistollisen sairaalan ihotautiklinikan ihotautilääkäri Janne Räsäsen mukaan ihmisten ei kuitenkaan kannattaisi omatoimisesti hoitaa syyhyä hevosille tarkoitetulla bentsyylibentsoaattivoidetta, sillä sen käyttöä ei ole tutkittu ihmisillä.

Syyhypunkki

  • Syyhypunkki leviää ihokosketuksen kautta. Tartuntaan riittää yksikin punkkinaaras, mutta kättely tai muu lyhyt kosketus ei yleensä riitä punkin siirtymiseen henkilöstä toiseen.
  • Syyhyn voi saada myös syyhyä sairastavan lakanoista tai vaatteista, sillä punkkinaaras elää 1–1,5 vuorokautta ihon ulkopuolella.
  • Syyhykutina alkaa yleensä 3–6 viikon kuluttua tartunnasta, kun elimistö on ehtinyt herkistyä punkkia ja sen eritteitä kohtaan.
  • Syyhyn pääoire on kova iltakutina. Kutinan ja raapimisen jatkuessa etenkin sormiväleihin, kämmeniin, ranteisiin ja pikkulapsilla myös jalkapohjiin, ilmestyy punkkinaaraan kaivamia pienen pieniä käytäviä, joiden toisessa päässä punkin voi erottaa pienenä tummana pisteenä.
  • Vartalolle ja raajoihin ilmaantuu voimakkaasti kutisevia, punoittavia näppylöitä ja vesirakkuloita.
  • Syyhyä hoidetaan permetriinivoiteella ja suun kautta otettavilla ivermektiinitableteilla.
  • Käytössä olleet vaatteet ja muut tekstiilit pestään vähintään 50 asteessa tai säilötään muovipussiin viikoksi, ja sisätilat ja huonekalut imuroidaan, sillä syyhypunkki selviää ihmisen ulkopuolella 1–1,5 vuorokautta.

Lähteet: Duodecim

Lähteet: Duodecim, Yle

Lue myös:

    Uusimmat