Syyhystä johtuvien diagnoosien määrä on noussut useita vuosia sekä Suomessa että muuallakin Euroopassa. Tarkalleen ei tiedetä, mistä nousu johtuu, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Leif Lakoma tiedotustilaisuudessa tänään.
Syyhy leviää tällä hetkellä räjähdysmäisesti Suomessa. THL:n tilastojen mukaan vuonna 2023 syyhytartuntoja diagnosoitiin yli 37 000, kun vielä vuosien 2018 ja 2019 aikana syyhytartuntoja on tilastoitu vain alle 4 000.
Tarkkoja tietoja syyhytartuntojen todellisesta määrästä Suomessa ei Lakoman mukaan ole, koska syyhy ei ole valvottava eikä ilmoitettava tartuntatauti.
– Valtakunnallisesti ei puhuta epidemiasta, mutta syyhymäärät ovat lisääntyneet. Ja paikallisesti aina voi olla epidemioita, esimerkiksi päiväkodeissa tai hoivalaitoksissa.
– Lisäksi olemme saaneet tietää, että ihan erikoissairaanhoidossa diagnosoitujen syyhytapausten määrä on noussut, Lakoma kertoi.
Käytössä olevat syyhylääkkeet voivat aiheuttaa suuren kuluerän, koska ne eivät ole Kela-korvattavia.
– Lääkkeet eivät ole korvattavia, koska myyntiluvan haltijat eivät ole lähteneet hakemaan niille korvattavuutta ja tukkuhintaa, kertoi johtaja Reima Palonen lääkkeiden hintalautakunnasta.
Tämän takia hintalautakunta tai muukaan viranomainen ei voi hänen mukaansa ottaa Kela-korvausta koskevaa asiaa viran puolesta käsittelyyn.
0:26Katso videolta, miltä syyhypunkki näyttää!
Älä käytä eläinten lääkevalmisteita
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean johtajalla Piia Vuorelalla oli muutamia neuvoja syyhyn ja syyhypunkin kanssa kamppaileville.
– Ensimmäinen viestini olisi, että hyvät ihmiset, käyttäkää ihmisille tarkoitettuja lääkevalmisteita ja pakkausselosteen ohjeen mukaan. Meidän näkökulmastamme eläimille käytettyjen valmisteiden käyttö on terveysriski.
Toinen Vuorelan viesti koski sitä, että syyhyn hoito on kokonaisuus, johon lääkehoidon lisäksi kuuluvat kodin siivoustoimet.
– Lääkehoito ei voi tehota yksinänsä.
Hän muistutti myös, että kaikkien Suomessa saatavilla olevien myyntiluvallisten lääkevalmisteiden teho ja turvallisuus on arvioitu niiden hyväksytyissä käyttöaiheissa.
Lääkkeiden korkea hinta
Varsinkin monet perheet ovat joutuneet painimaan syyhyn aiheuttamien korkeiden lääkekustannusten parissa. Ilman reseptiä saatavissa oleva permetriinivoidehoito saattaa maksaa neljän hengen perheessä lähes 500 euroa, kertoi ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Hannula-Jouppi.
Reseptillä määrättävän rikkivaseliinihoidon hinta nelihenkisessä perheessä voi nousta yli 130 euroon.
– Muutaman vuoden takainen tutkimus on osoittanut, että rikkivaseliinihoidolla olisi parempi teho syyhyyn kuin permetriinivoiteella, Hannula-Jouppi kertoi.
Niin ikään reseptillä määrättävät ivermektiinitabletit ovat Hannula-Joupin mukaan myös tehokas hoito syyhyyn. Neljän hengen perheen noin 30 tablettia maksavat lähes 180 euroa.
Maailmalla käytetään paljon bentsyylibentsoaattiliuosta tai -voidetta. Suomessa ei Hannula-Joupin mukaan ole saatavilla liuosta. Voidetta on saatavilla vain erityisluvalla, eikä sekään ole Kela-korvattava.
– Viime vuonna tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että bentsyylibentsoaattiliuoksella oli selkeästi parempi vaste syyhypotilaiden hoitoon kuin mitä oli permetriinivoiteella, Hannula-Jouppi sanoi.
Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 17.19.