Finnwatchin asiantuntija veroparatiiseista: Nordean toiminta herättää kysymyksiä

3:28img
Julkaistu 04.04.2016 08:32

MTV UUTISET

MTV:n uutisten haastattelema yritysten vastuullisuutta tarkkailevan Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo, että varsinkin finanssikonserni Nordean toiminta veroparatiiseissa herättää kysymyksiä. 

Ylen MOT-ohjelman mukaan Nordea on Ruotsin finanssivalvonnan varoituksista huolimatta toiminut aktiivisesti veroparatiiseissa kuten Panamassa ja Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Nordean Luxemburgin-yksikkö olisi 2004–2014 perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille.  

– Tästä herää vahva epäily siitä, ettei ole toimittu kenties vastuullisesti. On melko selvää, ettei esimerksi perusteta yrityksiä muuten vaan, vaan pyrkimys on ollut salata tai kiertää veroja. Tämä herättää kysymyksiä Nordean verovastuullisuudesta, Vartiala sanoo.

Panamassa paljastuneessa veroparatiiseja koskevassa tietovuodossa on tullut esiin liuta tunnettuja nimiä. Vuodetuissa asiakirjoissa on Ylen mukaan niin valtionpäämiehiä, rikollisia kuin yksityishenkilöitäkin. Aineistossa on Ylen mukaan myös satoja suomalaisnimiä.  

Vartiala uskoo, että kyseessä on jäävuoren huippu.

– Nyt on tullut esille pääasiassa yksityishenkilötoimintaa veroparatiiseissa. Toisaalta yritysten paratiiseihin liiittyvää toimintaa ja verosuunnittelua ei ole valotettu. Se on valtava osa veroparatiisien aiheuttamaa ongelmaa, hän sanoo.

Vartialan mielestä tietovuoto lisää poliittista painetta Suomessakin saada porsaanreiät tukittua ja veronkierto kuriin.

– Nyt olisi loistava tilaisuus saada maakohtainen veroraportointi. Tulossa on tietojenvaihtolainsäädäntö, mutta siinä on tiettyjä porsaanreikiä, jotka pitää tukkia. Tietovuodosta tulee lisää poliittista painetta saada tämä asia kuntoon, Vartiala sanoo.

Huomenta Suomi -ohjelmassa vierailleet puoluesihteerit Timo Laaninen (kesk.) ja Riikka Slunga-Poutsalo (ps.) uskovat, että veroparatiiseihin voidaan puuttua Euroopan unionin kautta.

– EU rajoittaa jonkin verran suomalaista lainsäädäntöä ja siinä mielessä EU:lla on merkittävä osuus asian ratkaisemisessa, Slunga-Poutsalo toteaa.

9:00img

Tuoreimmat aiheesta

Panama-paljastukset