Tutkija: Tietovuoto tuskin paljasti veroparatiisikytkösten koko laajuutta

veroparatiisi
Ylen MOT-ohjelman haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö on perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille. Lehtikuva
Julkaistu 04.04.2016 04:12

MTV UUTISET - STT

Paljastukset finanssikonserni Nordean veroparatiisiyhtiöistä eivät yllätä veroparatiiseista kirjan kirjoittanutta väitöskirjatutkijaa Matti Ylöstä. 

Ylen MOT-ohjelman haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö on perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille. Ohjelman mukaan Nordea on Ruotsin finanssivalvonnan varoituksista huolimatta toiminut aktiivisesti veroparatiiseissa. 

Nordean Luxemburgin yksikön toimintaa selvittänyt Matti Ylönen uskoo, että Nordea käyttää veroparatiiseja laajemmin kuin nyt julki tulleet tiedot antavat ymmärtää. Hänen mukaansa finanssitalo esimerkiksi mainosti jo vuosia sitten asiakkailleen sijoitusrahastoja veroparatiisina tunnetulla Mansaarella. 

– Mansaarta markkinoitiin asiakkaille tarjotulla anonymiteetilla ja nollaverotuksella, Ylönen sanoo. 

Hän tiedusteli myös Nordean Zürichin toimipisteestä, saako heidän kauttaan hankittua sijoitusrahastoja veroparatiisiksi luokitellusta Liechtensteinista. Pankista vastattiin, että asia järjestyisi yhteistyökumppanien kautta. 

Veroparatiisipalveluja vain varakkaille 

Ylösen mukaan veroparatiisipalveluja mainostetaan vain varakkaille asiakkaille. Pääomaa pitää olla vähintään 100 000 euroa. 

Hän pitää Nordean väitettyjen veroparatiisiyhtiöiden määrää merkittävänä. Suomessa on yhä enemmän kiinnostusta alhaisen verotuksen sijoitusmuotoihin.  

– Nordean veroparatiisikytköksistä olisi hyvä saada täysi selvyys. Pankeilla on nyt tässä asiassa todistustaakka, Yalessa tutkijavaihdossa oleva Ylönen sanoo. 

Nordea kieltää mahdollistavansa järjestelyt, joita pidetään veronkiertona. Nordea toteaa tiedotteessaan, ettei yhtiö hyväksy sitä, että sitä käytetään välineenä veronkierrossa eikä kannusta asiakkaitaan verojärjestelyihin. Nordean mukaan Luxemburgissa toimiva Nordea International Private Banking on kuitenkin ollut joidenkin asiakkaidensa puolesta yhteydessä panamalaisiin yhtiöihin hallinnollisissa asioissa. 

"Yhtiöjärjestelyjen määrä vähentynyt" 

Nordean Luxemburgin-toimitusjohtaja Thorben Sanders on myöntänyt MOT:lle, että ennen vuotta 2009 Nordea ei tarkistanut, käyttivätkö asiakkaat pankkia veronkiertoon.  

Nordea painottaa, että sen Luxemburgin-yksikkö muutti toimintatapojaan vuonna 2009. 

– Tämä ei miellyttänyt kaikkia asiakkaita, ja sen vuoksi Panamassa yhtiöjärjestelyihin ryhtyneiden asiakkaiden määrä on vähentynyt asteittain vuoden 2009 jälkeen, pankki sanoo tiedotteessaan. 

Tänä vuonna Nordea kertoo ottaneensa käyttöön yhteisen kansainvälisen raportointistandardin, jonka puitteissa asiakkaiden omistuksista ja tileille tulevista tuotoista raportoidaan automaattisesti veroviranomaisille. 

– Offshore-yhtiöitä voidaan käyttää laillisena apuna joidenkin asiakkaiden erittäin monimutkaisen kansainvälisen liiketoiminnan hallinnoinnissa. Tällaisissa tapauksissa Nordea varmistaa useilla prosesseilla ja valvontakeinoilla, että asiakkaat ilmoittavat tietonsa asianomaisille veroviranomaisille, pankista kerrotaan. 

Nordea ei kommentoi yksittäisten asiakkaidensa järjestelyjä.  

2:44img

Tuoreimmat aiheesta

Panama-paljastukset