Finanssikonserni Nordea on Ruotsin finanssivalvonnan varoituksista huolimatta toiminut aktiivisesti veroparatiiseissa kuten Panamassa ja Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Asiasta kertoi Ylen MOT-ohjelma.
Vuodon mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö olisi 2004-2014 perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille. Paljastus oli osa massiivista tietovuotoa.
Nordea pahoittelee, ettei pankki ole ottanut jo aikaisemmin käyttöön menettelytapoja, joilla autetaan asiakkaita maksamaan tarvittavat verot. Nordea ei ennen vuotta 2009 tarkistanut, käyttivätkö asiakkaat pankkia veronkiertoon.
– Emme kannusta asiakkaitamme verojärjestelyihin, joita pidetään veronkiertona, emmekä mahdollista tällaisia järjestelyjä. Autamme asiakkaitamme maksamaan tarvittavat verot. Pahoittelemme kuitenkin sitä, ettei näitä menettelytapoja otettu käyttöön jo aikaisemmin, konsernijohtaja Casper von Koskull sanoo.
– Haluamme varmistaa, että offshore-yhtiöihin liittyvä toiminta Luxemburgissa täyttää nämä vaatimukset. Siksi käymme vielä uudelleen läpi kaikki tällaiset järjestelyt, pankista sanotaan.
Nordea Suomen maajohtaja Ari Kaperi sanoo MTV Uutisille, että Nordea pahoittelee juurikin sitä, että ennen vuotta 2009 varojen piilottaminen on ollut mahdollista.
– Nyt on mahdollista että ennen sitä ajankohtaa asiakkaat ovat näillä rakennejärjstelyillä pystyneet mahdollisesti peittämään omaisuutta esimerkiksi. verottajilta. Se ei ollut meidän tavoite ennen vuotta 2009:ääkään, mutta meillä ei ollut kontrollia eikä mekanismeja, että olisimme voineet varmistua, että näin ei tapahdu. Nyt kun katsoo aikaa taaksepäin, olisi ollut parempi, että olisi ollut nämä tiukemmat toimintamallit.
Kaperin mukaan Nordealla on enää alle sata yhtiötä perustettuna Luxemburgin Nordean kautta.
– Ne, jotka ovat jäljellä, niin niitä koskevat tiukat periaatteet ja toimintamallit, Kaikki on hyvin läpinäkyvää, Kaperi sanoo.
Süddeutsche Zeitung -lehti on jakanut tietovuodon kansainvälisen tutkivien toimittajien ICIJ-järjestön kautta yli sadalle muulle tiedotusvälineelle eri puolille maailmaa.
Vuodettujen asiakirjojen mukaan veroparatiisiyritysten rakenteet ovat monimutkaiset ja niiden johdossa on panamalaisia bulvaanijohtajia. Yritysten oikeiden omistajien eli Nordean asiakkaiden nimet eivät ole päätyneet julkisiin rekistereihin, MOT kertoo.
Salaisista asiakirjoista kuitenkin paljastuu, että Nordean perustamien veroparatiisiyhtiöiden oikeat omistajat ovat varakkaita yksityishenkilöitä Baltiasta ja Pohjoismaista, myös Suomesta.
Veroparatiisiyhtiön omistaminen ei ole laitonta. Sen sijaan jos yhtiöstä tai sen varoista ja investoinneista ei kerrota omistajan kotimaan veroviranomaisille, tapaus voi muuttua laittomaksi veronkierroksi.
– Offshore-yhtiöitä voidaan käyttää laillisena apuna joidenkin asiakkaiden erittäin monimutkaisen kansainvälisen liiketoiminnan hallinnoinnissa. Nordea tarjoaa apua offshore-yhtiöiden perustamisessa vain poikkeustapauksissa, tiedotteessa kerrotaan.
– Vielä kerran haluan todeta, että mitään laitonta siinä toiminnassa ollut ennen vuotta 2009:kään, yhtiöden perustaminen ei ollut laitonta eikä se ollut sääntöjen vastaista. Me tuomitsemme ankarasti verojen kiertämisen, Kaperi sanoo MTV Uutisille.
2:54