FIS:n kiistanalainen uudistus tulossa myös arvokisoihin – "Tuntuu itsestäänselvyydeltä"

2:11img
Iivo Niskanen manasi hiihtoaan MM-kisojen 50 kilometrillä.
Julkaistu 10.05.2023 15:54
Toimittajan kuva
Eren Gürler

eren.gurler@mtv.fi

@ErenGee

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS suunnittelee tekevänsä muutoksen maastohiihdon arvokisamatkoihin.

FIS teki päättyneellä kaudella kokeiluja naisten ja miesten maastohiihtomatkojen pituuksien osalta maailmancupissa. Kun ennen miehet hiihtivät naisia pidempiä matkoja, muutettiin niitä päättyneelle kaudelle niin, että naiset ja miehet hiihtivät samat matkat.

MM-kisoihin muutos ei kuitenkaan viime kaudella vaikuttanut. Nyt FIS suunnittelee, että matkat tasapäistetään miesten ja naisten kesken MM-kisoihin ja olympialaisiin.

Tämä ei miellytä kaikkia. Esimerkiksi miesten puolella matkat lyhenivät usein 15:stä kymmeneen ja 30:stä 20:een kilometriin maailmancupissa. Ruotsin maajoukkuehiihtäjä Jens Burman ei liputa lyhyempien matkojen puolesta.

– En pidä siitä, että meidän osaltamme useimpia matkoja on lyhennetty. En ole 10 kilometrin kannattaja ja maailmancupissa on paljon niitä matkoja. Pidin edellisestä systeemistä enemmän, ja näkisin mielelläni enemmän 30 kilometrin kisoja ja enemmän vaihtelua matkoissa, Burman toteaa SVT:n mukaan.

Naisten puolella isoin muutos viime kaudella oli, kun maailmancupissa hiihdettiin 50 kilometriä. Heti Holmenkollenin 50 kilometrin kisan jälkeen matkan pituus nousi sanasodaksi huippuhiihtäjien välillä. Norjan Heidi Weng oli sitä mieltä, että 50 kilometriä on naisille turhan pitkä matka, mutta esimerkiksi Jessie Diggins oli täysin päinvastaista mieltä.

Ruotsin Moa Ilarin mukaan yhtä pitkät matkat molempien sukupuolten kisoissa ovat toimineet hyvin.

– Tuntuu itsestäänselvyydeltä, että yhtä pitkiä matkoja hiihdetään mestaruuskisoissa ja maailmancupissa tästä eteenpäin, Ilar totesi.

FIS kokoontuu toukokuun 24. päivä, ja silloin on hyvinkin mahdollista, että päätös yhtä pitkistä matkoista MM-kisoissa nuijitaan läpi. Kansainvälisen hiihtoliiton mukaan yhtä pitkät matkat on otettu positiivisesti vastaan, ja keskustelut Kansainvälisen olympiakomitean kanssa asian tiimoilta viritetään myös käyntiin.

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto