Uuden aikakauden fitnessmalleina toimivat naiset haluavat muistuttaa kaikkia siitä, että kauneus ei ole painosta kiinni.
Ulkonäkökeskeisyys ja sosiaalisen median luomat paineet ovat asioita, joista Fitnessmalli 2017 -kilpailuissa kärkikolmikoon sijoittuneilla Elina Leskisellä ja Anni Valliuksella on omakohtaista kokemusta. Somen kautta paljon itsekin kritiikkiä saaneet naiset haluavat nyt auttaa ihmisiä tuntemaan itsensä kauniiksi omalla tavallaan ja omana itsenään.
– Haluamme viedä kehopositiivisuutta eteenpäin ja tälle meidän mielestämme on kovasti tarvetta, kun elämme näin ulkonäkökeskeisessä maailmassa. Media ja sosiaalinen media usein ahdistavat meitä kaikkia sulloutumaan yhteen tiettyyn muottiin, naiset toteavat.
Naiset kannustavatkin kaikkia uskomaan omaan juttuunsa ja hyväksymään itsensä sellaisena kuin jokainen on. Tästä syntyi idea myös Kaunis Minä -projektiin, joka painottuu vahvasti itsetuntoon ja itsensä hyväksymisen taitoon.
– Toivomme, että ihmiset tekisivät enemmän asioita hyvä olo, ei ulkonäkö, edellä. Mihinkään muottiin ei pidä yrittää ahtautua, naiset kertovat ja lisäävät haluavansa edustaa uuden aikakauden esikuvina.
Molemmat naiset kertovat tunteneensa ennen epävarmuutta vartalostaan, joten he tietävät, mistä puhuvat. Itsensä hyväksyminen on kuitenkin ollut jotain sellaista, joka todellakin on ollut opettelemisen arvoinen asia.
"Kuvien taakse on helppo kätkeä ahdistuneisuutta"
Vaikka sosiaalinen media on nykyisin läsnä kaikkialla, se on tuonut mukanaan myös lieveilmiöitä. Naiset uskovat, että syömishäiriöt ovat varmasti lisääntyneet sosiaalisen median luomien paineiden myötä. Varsinkin teini-ikäisille somessa esiintyvät langanlaihat mallit voivat antaa vääristyneen kuvan siitä, millainen naisvartalo todellisuudessa on. Harva nuori välttämättä tiedostaa, kuinka paljon kuvia on saatettu manipuloida erilaisilla kuvanmuokkausohjelmilla.
Kaikille ulkonäköpaineita sosiaalisen median vuoksi tunteille Leskisellä ja Valliuksella onkin tärkeä sanoma.
– Älä vertaa itseäsi muihin. Me olemme kaikki uniikkeja yksilöitä, joten on turha lähteä vertailemaan omaa vartaloa toisten vartaloihin. Et voi ikinä tietää, mikä on ”täydellisen” Instagram-kuvan takana oleva totuus. Hienojen kuvien taakse on helppo kätkeä ahdistuneisuutta, surua ja muita vaikeuksia.
Lisäksi naiset haluavat muistuttaa, että sosiaalista mediaa kannattaa tarkastella kriittisesti, eikä uskoa kaikkea, mitä vastaan tulee. Nykypäivänä kuvanmuokkaus, aivan kuten kauneusleikkauksetkin, ovat todella yleisiä ja helppoja toteuttaa.
Annin ja Elinan kymmenen vinkkiä parempaan itsetuntoon:
1. Hakeudu seuraan, jossa sinua arvostetaan sellaisena kuin olet
2. Keksi positiivisia asioita itsestäsi ja sano ne ääneen, älä yhtään häpeile niitä
3. Ole rohkea ja usko itseesi
4. Ole sopivasti itsekäs, älä jää kenenkään poljettavaksi
5. Tee joka päivä jotain, mitä rakastat
6. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa, kiitollisuus on kantava voima elämässä
7. Tee sun heikkoudesta sun vahvuus
8. Ole lempeä itsellesi ja kuuntele kehoasi
9. Älä vertaa itseäsi muihin
10. Kauneus ei ole painosta kiinni
Somekäyttäytyminen on myös asia, josta naisten mukaan voitaisiin puhua enemmän kouluissa ja kotona. Sellaista he olisivat itsekin kouluikäisinä toivoneet, vaikkakaan sosiaalinen media ei vielä silloin ollutkaan niin suuressa suosiossa.
– Some on osa nykypäivää ja tärkeä keino viestiä ympärillä oleville, mutta tosiaan vanhempien sekä koulujen tulisi muistuttaa myös somen varjopuolista. Varjopuoliin lukeutuu myös somekiusaaminen, joka on harmillisen yleistä tänä päivänä.
– Olemme itse myös saaneet ikäviä kommentteja. Jokaisen tulisi kuitenkin muistaa, että nettikiusaajalla on usein itsellään paha olla ja hän purkaa oloaan muihin. Netissä se on helppoa anonyyminä, naiset muistuttavat.
***
8:04