Valmentaja luopuisi jokakeväisestä rantakunnon tavoittelusta: "Toivoisin, ettei siitä enää puhuttaisi"

Treenitoiveiden taustalla saattaa piillä tietynlainen kehoihanne. Se ei välttämättä kuulu puheissa, koska nykymaailmassa kuuluu painottaa hyvinvointia ulkonäköihanteen sijaan.

Onko kesäkunnon tavoittelemisessa mitään järkeä? Moni haikailee mystistä rantakuntoa, joka usein on vain mielikuva tietynlaisesta kehosta.

– Toivoisin, ettei siitä enää puhuttaisi, vaan keskityttäisiin enemmän kaikkeen muuhun hyvinvoinnin mittaamiseen. Se on tärkeämpää kuin se, miltä ihminen näyttää, valmentaja Veera Mertsola kuvaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Ulkonäkökeskeinen maailma tarjoaa jatkuvasti uusia paineita. Esimerkiksi kauniita somekuvia tulee silmille päivittäin satoja.

– Haluan kyllä mainita myös sellaisen positiivisen ilmiön, että ainakin ihmiset, jotka tulevat luokseni, sanovat "en tahdo laihduttaa", tai "haluaisin voida hyvin", "haluaisin olla energinen", Mertsola kuvaa.

"Kauneuttahan on aina ihannoitu"

Toisinaan treenitoiveiden taustalla piilee tietynlainen kehoihanne. Se ei välttämättä kuulu puheissa, koska nykymaailmassa kuuluu painottaa hyvinvointia. Ulkonäöstä puhumisesta on tullut jopa noloa.

– Kauneuttahan on aina ihannoitu ja esteettisyys voi luoda myös hyvinvointia, se on ihan normaalia, ratkaisukeskeinen valmentaja Anne Karilahti sanoo.

– Mutta sitten, jos lähdetään vertaamaan itseämme toisiimme, siinä hävitään aina. Aina on olemassa kauniimpia, hoikempia, menestyneempiä, hän jatkaa.

Personal trainerille kerrotaan, millaisen kropan haluaa: "Kyllähän on tärkeää, että voit ajatella itsestäsi hyviä asioita, mutta..."

Moni uskoo epärealistisiinkin mielikuviin siitä, että tietty ulkonäkö takaisi menestyksen, hyväksynnän tai onnen elämässä. Personal trainerin puheille saatetaan saapua kertoen, millaisen kropan haluaa tai miltä haluaa treenin myötä näyttää. Toisaalta osa asiakkaista kertoo kokevansa olonsa epämukavaksi omassa kehossaan.

– Nämä ovat ehkä kaksi eri asiaa. Lähestyn tätä keskustelemalla henkilön kanssa: mistä nämä [tuntemukset] kumpuavat, sinusta itsestäsi vai ympäriltä tulevista paineista? Se on tosi iso ero ja sillä on merkitystä, Mertsola sanoo.

Mertsola ottaisi käyttöön sellaisia hyvinvoinnin mittareita, jotka eivät liity kehon ulkonäköön. Toisaalta kehon treenaaminen tuottaa hyvää oloa, ja kunnon kohentumisen myötä ulkonäkökin voi muuttua.

– Kyllähän on tärkeää, että voit ajatella itsestäsi hyviä asioita, mutta tuleeko se aina kehon muuttamisen kautta? Sekin on yksi iso keskustelu, Mertsola kuvaa.

Anne Karilahti peräänkuuluttaa itsen hyväksymistä sellaisena kuin on.

– Voi kysyä itseltään, että jos osoitan tänään itselleni rakkautta, mitä se tarkoittaisi minulle? Miettiä, mitä kaikkea sen eteen voi juuri tänään tehdä, Karilahti sanoo.

Itsen rakastaminen tai edes aiheen ajatteleminen voi tuntua vieraalta tai vaikealta.

– Meitä ei ole ehkä kasvatettu siihen, emme ole saaneet elämässämme pyyteetöntä rakkautta silloin, kun olemme olleet pieniä lapsia. Se [itsen rakastaminen] ei myöskään kuulu suomalaiseen kulttuuriin, Karilahti sanoo.

Miten itsen rakastamista treenataan? Millaisia lauseita Karilahti toistaisi? Miten treenitavoite kannattaisi asettaa? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Katso myös: Yhdysvalloista Suomeen muuttanut Carol lakkasi värjäämästä harmaantuvia hiuksiaan: "Moni ystäväni sanoi minun olevan liian nuori"  

Julkkisten harmaantuneista meikittömistä selfieistä tuli ilmiö – helpottaa monen ulkonäköpaineita 6:48
Julkkisten harmaantuneista selfieistä tuli ilmiö, joka helpottaa monen ulkonäköpaineita.

Lue myös:

    Uusimmat