Flunssa jyllää – näistä oireista tunnistat sikainfluenssan

Influenssaepidemia riehuu parhaillaan koko maassa. Yksi tänä talvena kiertävistä influenssaviruksista on H1N1-tyyppiä eli niin sanottua sikainfluenssaa.

Sikainfluenssa saattaa tämän talvisten tapausten perusteella olla hyvinkin vakava tauti, sillä se on vienyt muutamia perusterveitä työikäisiä jopa tehohoitoon.

– Muutama vuosi sitten sikainfluenssaan hankittu rokotus ei enää suojaa nyt sairastuttavaa sikainfluenssaa vastaan. Uusi kausi-influenssarokote on siis tarpeen. Normaalissa kausi-influenssarokotteessa on niin kutsuttu sikainfluenssakomponentti mukana, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Influenssan oireet? 

Sikainfluenssan oireet ovat samalaisia kuin normaalin kausi-influenssankin.

Alkuvaiheessa on yleensä kova korkea kuume, väsymystä, päänsärkyä, lihassärkyä  ja mahdollista pahoinvointia.

Kuumeen laskettua ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Miten influenssa tarttuu?

Influenssaan sairastunut henkilö erittää virusta hengitysteihinsä ja voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä tai käsien välityksellä niistäessä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten kouluissa, julkisissa liikennevälineissä tai varuskunnissa.

Tartunnan saanut henkilö voi tartuttaa päivää ennen oireiden alkua. Tartuttavuus on suurinta 3-4 ensimmäisen sairauspäivän ajan ja kestää runsaan viikon verran. Taudin itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on yleensä 2-3 päivää.

Influenssan hoito?

Influenssaan sairastunut tarvitsee lepoa. Tarvittaessa särkyä voidaan lieventää särkylääkkeillä.

Varsinaista influenssalääkitystä suositellaan erityisesti potilaille, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa ja henkilöille, jotka ovat vaarassa saada influenssan komplikaatioita eli riskiryhmille.

Paras teho saadaan jos lääkitys aloitetaan 48 tunnin sisällä ensimmäisistä oireista.

Milloin lääkäriin?

Jos tartunnan saaneen tajunnan taso laskee tai jos hengittäminen käy hankalaksi esim. niin, että tuntee hengittämisen olevan todella työlästä, täytyy suunnata lääkäriin. Apua voi hakea myös silloin, kun hengittäminen sattuu rintaan tai muuten on voimakkaita rintakipuja.

Millaisia jälkitauteja on?

Sikainfluenssan mahdollisena jälkitautina on keuhkokuume, lapsilla korvatulehdus.

Yksi kolmesta influenssaan sairastuneesta lapsesta saa korvatulehduksen.

(Lähteet: Ylilääkäri Hanna Nohynek ja THL:n kotisivut.)

Lue myös:

    Uusimmat