Influenssaan on kuollut maailmalla useita lapsia – tarkkaile näitä oireita

Influenssaepidemia on ollut käynnissä jo hyvän aikaa ja jatkuu edelleen. Yhdysvalloissa se on tiettävästi vaatinut jo ainakin 30 lapsen hengen, ja Suomessakin uutisoitiin viime viikolla yhdestä influenssaan liittyvästä lapsen kuolemasta. Mihin oireisiin pitäisi osata kiinnittää huomiota?

Yahoo mainitsee lasten influenssakuolemia käsittelevässä jutussaan nimeltä 12-vuotiaan Dylan Winnikin, floridalaispojan, joka kuoli influenssaan viime tiistaina vain kaksi päivää ensioireiden jälkeen. Pojan isäpuolen mukaan oireina oli ollut nenän vuotamista ja väsymystä, mutta kuumemittari näytti normaalia lukemaa vielä tunteja ennen menehtymistä.  

Internetistä löytyy monia vastaavanlaisia tarinoita, ja ne luonnollisesti pelottavat vanhempia.

Yahoon haastattelema tartuntatautien erikoislääkäri Amesh A. Adalja sanoo, että lasten influenssaoireet ovat melko samanlaisia kuin tyypillisesti aikuisillakin. Käytännössä usein puhutaan kuumeesta, lihaskivuista, päänsärystä, huonovointisuudesta, kuivasta yskästä, kurkkukivusta, nuhasta ja nenän tukkoisuudesta.

Kuten huomata saattaa, oireet voisivat viitata myös tavalliseen flunssaan. Influenssan kohdalla ne kuitenkin yleensä iskevät ankarammin kuin harmittomammassa nuhataudissa.

Erikoispiirteenä lapsilla voi esiintyä myös maha- ja suolisto-oireita, käytännössä siis ripulia ja oksentelua. Pienelle vauvalle voi kertyä paljon limaa, eikä vauva ehkä syö yhtä hyvin kuin normaalisti.

Muistettava toki on, että oirekuva voi vaihdella henkilöstä toiseen. Kaikille ei esimerkiksi nouse kuumetta. Toisaalta jos kuume on noustakseen, usein se influenssan kohdalla kipuaa ylös hyvin nopeasti ja rajusti. Influenssaan sairastunut pikkulapsi viedään sairaalaan usein juuri kuumekouristusten takia. Suomalaisen Heli Silvennoisen väitöstutkimuksen perusteella pikkulasten influenssaan liittyy usein yli 40 asteen kuume.

THL kertoo pikkulasten sairastavan influenssaa muita ikäryhmiä enemmän ja joutuvan sen vuoksi sairaalahoitoon yhtä usein kuin ikääntyneet. Alle kolmevuotiaista influenssan saa vuosittain joka viides. Jälkitautina voi seurata esimerkiksi korvatulehduksia, keuhkokuumeita tai jopa verenmyrkytyksiä.

Influenssan ehkäisemiseksi suositellaan lapsen ja mielellään muidenkin perheenjäsenten rokottamista. Rokotuksen voi ottaa, vaikka epidemia olisi jo käynnistynyt. Vaikka rokote ei suojaisi täydellisesti, sen ottaneilla oireet näyttävät jäävän lievemmiksi ja antibioottihoidot ja sairaalakäynnit vähäisemmiksi.

Lähteet: Time.com, Potilaan Lääkärilehti, Terveyskirjasto, THL

Kannattaako influenssarokotus ottaa?

Kannattaako influenssarokote ottaa – ylipäätään tai silloin, kun epidemia on jo käynnistynyt? Miksei influenssarokote aina toimikaan? Mitä eroa on julkiselta ja yksityiseltä puolelta saatavassa influenssarokotteessa? THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek vieraili Huomenta Suomessa tammikuussa 2018.

Lue myös:

    Uusimmat