Energiayhtiö Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto nousi loka–joulukuussa viidenneksellä ja oli 398 miljoonaa euroa. Vuositasolla tulosparannus oli samaa luokkaa, ja koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto oli 1,191 miljardia.
Fortumin omistus saksalaisesta Uniperista tuotti tulosta. Osakkuus- ja yhteisyritysten tuloksista tulevat osuudet nousivat viime vuoden aikana 744 miljoonaan ja liittyivät pääosin Fortumin osuuteen Uniperin tuloksesta. Osinkoesitys on sama kuin viime vuonna, eli 1,10 euroa.
Fortum osti lokakuussa yli 20 prosentin lisäosuuden Uniperista, joka nostaisi Fortumin ylivoimaiseksi enemmistöomistajaksi 70,5 prosentin osuudella osakekannasta. Kauppa on kuitenkin edelleen vailla lopullista viranomaisvahvistusta, sillä Venäjän kilpailuviranomaisten hyväksyntä puuttuu yhä. Venäjältä saatiin alustava siunaus marraskuussa, mutta lopullista vahvistusta odotetaan vielä.
– Ehtojen yksityiskohtien selvittäminen on viivästynyt Venäjän hallituksen äskettäisen vaihtumisen vuoksi, toteaa toimitusjohtaja Pekka Lundmark tiedotteessa.
Fortum odottaa kuitenkin yhä, että Venäjän viranomaishyväksyntä saadaan maaliskuun loppuun mennessä.
Uniperin uusi hiilivoimala herättää närää
Ennen vahvistusta Fortum omistaa edelleen vain 49,9 prosenttia Uniperista. Osuuden noustessa Fortum aikoo vaatia osuuttaan vastaavaa edustusta Uniperin hallintoneuvoston kokoonpanosta sekä puheenjohtajan paikkaa.
Lundmark sanoo Fortumin olevan tyytyväinen Uniperin päätökseen sulkea vanhat kivihiililaitoksensa Saksassa, kun uusi hiilivoimalaitos Datteln 4 otetaan käyttöön.
– Niin kauan, kun hiiltä on käytettävä toimitusvarmuuden takaamiseksi Saksassa, on järkevää käyttää tuotannossa tehokkaimpia ja puhtaimpia laitoksia, Lundmark linjaa.
Datteln 4:n käyttöönotto on Saksassa kiistanalainen kysymys, ja viime viikonloppuna joukko ilmastoaktivisteja tunkeutui voimala-alueelle muutamaksi tunniksi. Ilmastoliike vaatii, ettei uutta hiilivoimalaa saisi ottaa käyttöön.
Kaukolämpölaitoksia saatetaan myydä
Fortum ilmoitti myös harkitsevansa Järvenpäässä, Puolassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa sijaitsevien kaukolämpö- ja jäähdytysliiketoimintojen tulevaisuuden vaihtoehtoja. Yksi tutkittava vaihtoehto on toimintojen myynti.
– Alustavien arvioiden perusteella erilainen omistusrakenne voisi paremmin mahdollistaa näiden kaukolämpö- ja jäähdytysliiketoimintojen kasvun ja arvonluonnin jatkossa, Fortum toteaa tiedotteessaan.
Nämä liiketoiminnot työllistävät yhteensä noin 530 henkilöä, joista puolet Puolassa ja puolet Baltian maissa. Järvenpään toimintojen käyttö- ja kunnossapitopalvelut on ulkoistettu.
Samankaltaista arviointia on tehty myös Virossa ja Joensuussa sijaitsevista kaukolämpö- ja jäähdytysliiketoiminnoista. Arvioinnin tuloksena Joensuun liiketoiminnot myytiin tammikuussa 530 miljoonalla eurolla.
"Kannattavuus oli parempi kuin koskaan yhtiön historiassa"
Konepajayhtiö Metso odottaa kysynnän sen markkinoilla jatkuvan nykyisellä tasolla sekä laitteissa että palveluissa. Yhtiön tilausten määrä kasvoi viimeisellä vuosineljänneksellä prosentin edellisvuodesta 914 miljoonaan euroon.
Metson liikevoitto nousi loka–joulukuussa 96 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 93 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kasvoi 7 prosenttia 963 miljoonaan euroon.
Koko viime vuoden liikevoitto nousi 418 miljoonaan euroon, kun se edellisvuonna oli 351 miljoonaa euroa. Vastaava liikevaihto nousi 15 prosenttia noin 3,64 miljardiin euroon.
Metson toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoo, että viime vuosi oli yhtiölle tuloksellisesti ennätysvuosi.
– Liikevaihtomme kasvoi molemmissa segmenteissä ja kannattavuutemme oli parempi kuin koskaan yhtiön historiassa. Muita merkittäviä saavutuksia olivat useiden uusien tuotteiden lanseeraukset sekä uudet aloitteet vastuullisuudessa. Uusille tuotteillemme on yhteistä se, että niiden suunnittelussa on otettu huomioon asiakkaiden pyrkimykset parantaa tuottavuuttaan, Vauramo sanoo tiedotteessa.
Metso sai lokakuussa päätökseen yrityskaupan, jossa se osti liikuteltavia kivenmurskaus- ja seulontalaitteita valmistavan kanadalaisen McCloskeyn. Yhtiön mukaan yritysosto vahvistaa sen tarjoomaa liikuteltavissa murskaimissa ja seuloissa, joiden kysynnän ennustetaan kasvavan toimialan nopeinta vauhtia.
Osinkoa hallitus ehdottaa maksettavaksi 1,47 euroa osakkeelta.
Yritysjärjestely loppuun ehkä kesällä
Heinäkuun alussa Metso kertoi, että Metso Minerals ja kaivosteknologiayhtiö Outotec yhdistyvät uudeksi yritykseksi, jonka nimeksi tulee Metso Outotec. Metson venttiili-liiketoiminnasta puolestaan tulee itsenäinen yhtiö nimeltä Neles.
Metso kertoi tilinpäätöstiedotteessaan, että sisäiset valmistelut ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti, mutta järjestely vaatii vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnät. Tällä haavaa arvioidaan, että järjestely toteutuu kesäkuun lopussa.
– Olemme vakuuttuneita, että tämän järjestelyn seurauksena molemmilla yhtiöillä on entistäkin paremmat mahdollisuudet kasvaa ja luoda arvoa niin asiakkaillemme kuin muillekin sidosryhmillemme, Vauramo sanoo.